Borstvoeding ‘s ochtends is als cappuccino

Borstvoeding en homeopathie
tijdstip

De melk die baby’s krijgen bij borstvoeding verschilt naargelang het tijdstip van de dag. De ‘ochtendmelk’ is even stimulerend voor een baby als een kopje cappuccino voor een volwassene. De avondmelk heeft dan weer het tegenovergestelde effect. Dat staat te lezen in het vakblad Nutrtional Neuroscience na een onderzoek verricht aan de universiteit van Extremadura.

Tijdstip speelt rol

De moedermelk bevat ‘s ochtends natuurlijke stimulanten en ‘s avonds natuurlijke kalmerende stoffen. Dat moet de baby helpen wakker te zijn en te slapen op het juiste moment.

Dat verklaart wellicht waarom sommige baby’s plots actief worden of net veel slapen als ze afgetapte moedermelk te drinken krijgen op een ‘vreemd’ tijdstip. Moeders die kolven moeten er daarom voor zorgen dat hun baby de melk krijgt op het tijdstip dat die is afgetapt. Zo wordt hun slaappatroon (en dat van hun ouders!) niet verstoord.

Nucleotiden

Een vrouwenlichaam past de productie van nucleotiden in de moedermelk automatisch aan. Die nucleotiden regelen de activiteit of de slaperigheid van de baby. In moedermelk zijn drie soorten nucleotiden terug te vinden: adenosine, guanosine en uridine. Hun combinatie maakt je baby rusteloos, slaperig of actief.

“Geen koffie voor het slapengaan”

Bij het onderzoek werden stalen moedermelk afgenomen op acht verschillende tijdstippen. De nachtelijke melk stimuleerde de slaap, de melk afgenomen gedurende de dag niet.

“Je drinkt ‘s nachts ook geen koffie als je wil slapen. Dat geldt ook voor moedermelk”, verklaart onderzoeker Cristina Sanchez. “Moeders begaan een grote fout als ze hun baby melk geven van een ander tijdstip.”