Borstvoeding via speen?

Borstvoeding en homeopathie
borstvoeding

Als je als moeder na verloop van tijd weer aan het werk gaat en nog borstvoeding geeft, komt de melkproductie soms onder druk te staan. Er is dan weer zoveel om aan te denken, te doen, rekening mee te houden, dat de voeding vaak vanzelf terugloopt. Om toch voldoende voeding te hebben, zeker de eerste tijd van het weer zijn gaan werken, is het handig om borstvoeding in te vriezen.

Melkproductie

Als de melkproductie eenmaal goed op gang is, is het makkelijk om regelmatig wat in te vriezen. Bijvoorbeeld in de houdertjes waar men normaal gesproken ijsblokjes in maakt. Als je vooraf meet hoeveel milliliter elk zo’n “blokje” bevat, kun je ook makkelijk later de benodigde hoeveelheid eruit halen, zodat er geen voeding verloren gaat.
Eenmaal ontdooid, kan de voeding niet opnieuw ingevroren worden. Ook mag de voeding niet ontdooid worden in de magnetron, dan zijn alle waardevolle stoffen er uit! Dit geldt overigens ook voor flesvoeding! Een baby kan daar zelfs eczeem door ontwikkelen.

Borstvoeding via speen

Men heeft een lange tijd gedacht dat bij borstvoeding men niet tussendoor per speen moest voeden, om verwarring bij de baby te voorkomen, zodat de baby niet meer aan de borst zou willen, omdat per speen veel gemakkelijker gaat. Tegenwoordig maakt men daar veel minder een punt van. Gebleken is dat wanneer je van het begin af aan de baby laat wennen aan zowel speen als borst, de overgang heel gemakkelijk gaat. Voor de borst moet de baby wel veel meer moeite doen, en die manier van zuigen heeft ook een iets andere techniek, maar als de baby eenmaal eraan gewend is, levert het meestal geen probleem meer op.

Prematuur

Ook prematuren drinken in eerste instantie makkelijker aan de speen dan aan de borst. Het kost hun wat minder energie dan de fles. Toch gaan ook zij later moeiteloos over op de borst. En dan: het is bewezen dat kinderen die borstvoeding hebben gehad, een betere ontwikkeling van hun hersenen en een hoger IQ hebben…