International Lyme Awareness Month

Actueel
lyme

Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel van de tekenbeetziekte, de ziekte van Lyme gehoord. Toch is over deze ziekte nog heel veel niet bekend.

In de jaren ’80 heeft men in Amerika de maand Mei tot International Lyme Awareness Month benoemd.

Men wil mensen laten weten hoe je  Lyme kunt krijgen, wat je aan preventie kunt doen en wat de mogelijkheden zijn als je er toch een tekenbeet hebt opgelopen.

De ziekte is lastig vast te stellen en dus ook moeilijk te behandelen, daardoor wordt er niet veel vooruitgang geboekt.                                                                                   

Hoe krijg je Lyme?

Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie. Daar zijn er verschillende van, maar op dit plaatje zie je de Borrelia Burgdorferii, die hier het meeste voor komt:

Teken kunnen deze bacterie bij zich dragen en wanneer zij zich voeden met het bloed van een argeloze voorbijganger, geven ze die aan hem door.

Er zijn echter veel meer mogelijkheden van besmetting en die nu worden onderzocht: het is mogelijk dat ook luizen, mijten, vlooien en bijtende vliegen zoals dazen de ziekte overbrengen.

Er wordt ook onderzocht of de Borrelia bacterie via seksuele gemeenschap of van moeder op haar ongeboren kind of via de moedermelk kan worden overgedragen.

Dit maakt duidelijk dat het heel belangrijk is dat we zo snel mogelijk meer over de ziekte te weten komen.

Andere redenen om goed en veel onderzoek te doen

De ziekte van Lyme uit zich in heel veel verschillende symptomen, het wordt wel de ziekte met de 350 gezichten genoemd.

Dat betekent dat veel mensen met Lyme ieder heel verschillende klachten kunnen hebben.

Ook niet iedereen met Lyme heeft de bekende rode ring gevonden nadat hij door een teek is gebeten; veel mensen hebben wel een rare verkleuring gezien, maar nog meer mensen hebben nooit iets bijzonders opgemerkt. Op internet zijn allerlei voorbeelden te vinden.

Is dat dan zo ernstig, als je Lyme hebt?

Als je het blijkbaar niet eens ziet….

Dát is nu juist een heel belangrijk punt. Nadat de Borrelia bacterie is binnengekomen, verdwijnt hij via bloed-of zenuwbanen en zit hij diep in het zenuwstelsel of ander weefsel en ontwijkt zo het immuunsysteem.

Het gevolg is, dat hij jarenlang niet gevonden wordt in bloedonderzoek, maar ondertussen wel voor een veelvoud aan onverklaarbare klachten kan zorgen, zoals bijvoorbeeld: slaapproblemen, allergieën, extreme vermoeidheid, depressie in de winter of het hele jaar door, overgangsklachten, gevoelsstoornissen zoals trillingen, onverklaarbare pijnen, gewrichtsontstekingen, hartklachten…. Niet de meest onschuldige problemen dus.

Medicatie op de klachten voldoet vaak niet en kan weer bijwerkingen hebben, de patiënt krijgt het gevoel dat hij zich aanstelt of niet begrepen wordt doordat de oorzaak niet wordt gevonden.

Wat kan homeopathie met de ziekte van Lyme?

Het is een ziekte met één naam, maar met zoveel verschillende problemen! En dat is nu net waar homeopathie sterk in is: natuurlijk zoeken we naar een oorzaak, maar vooral kijken we naar: wat zijn  de klachten, hoe manifesteren die zich, wanneer spelen ze op, wat lokt dat uit enzovoorts.

Op deze manier leert de patiënt de ziekte beter te begrijpen en er meer grip op te krijgen zodat hij sterker in zijn schoenen gaat staan, zijn immuunsysteem verbetert en daardoor ook de ziekte steeds minder grip op hem krijgt.

Vind een homeopaat bij je in de buurt: www.klassiekehomeopathie.nl