25 juni Wereld Vitiligo Dag

Blog
Vitiligo

Vitiligo, wat is dat eigenlijk?

Vitiligo is een onschuldige maar heel vervelende pigmentstoornis die het meest opvalt bij mensen met een donkere huid, juist omdat het bij deze mensen heel erg opvalt dat het pigment verdwijnt. Denk maar aan Michael Jackson…..Maar ook bij mensen met een blanke huid komt het voor. Zoals onderstaand verhaal uit de praktijk.

Help, ik heb vitiligo!

Een jonge vrouw komt voor het eerste consult met de vraag of er met homeopathie iets aan vitiligo gedaan kan worden. Een uitdaging! Want huidklachten zijn altijd lastig, maar juist ook heel dankbaar als blijkt dat patiënten uiteindelijk wel geholpen kunnen worden.

Ze vertelt dat ze als jong meisje al wat plekjes op haar handen had en via een bezoek aan de dermatoloog werd uiteindelijk duidelijk dat het vitiligo was.

Lichamelijk en psychisch

Hoe ouder ze werd, hoe vervelender het werd want toen werd steeds duidelijker dat ze er anders uitzag dan anderen omdat er telkens naar gevraagd werd, zeker in het zwembad, want daar viel het natuurlijk het meest op. En daar moest ze juist ook oppassen want zonder dat pigment is de huid onbeschermd en dan verbrand je natuurlijk enorm snel! Wat heeft ze vaak gehuild als klein meisje als iedereen aan het strand lekker zandkastelen aan het bouwen was en zij onder een parasol moest en haar huid bedekt moest blijven omdat ze anders heel erg kon verbranden……Enorm pijnlijk natuurlijk, zowel lichamelijk als psychisch.

Geen fijne herinneringen

En als iedereen je altijd aankijkt omdat je er anders of raar uitziet, denkt dat je vies bent of dat het besmettelijk is, ja daar wordt het natuurlijk ook niet beter van. Op school is ze ook erg gepest met haar uiterlijk en ze heeft aan die tijd geen fijne herinneringen overgehouden.

Sinds de puberteit heeft de vitiligo zich uitgebreid over haar hele lichaam en nu durft ze alleen nog maar de straat op met een lange broek en een shirt met lange mouwen aan en volledig opgemaakt zodat het zo min mogelijk opvalt. En doordat ze zich steeds meer is gaan terugtrekken uit het sociale leven heeft ze daardoor ook nog eens straatvrees ontwikkeld. En haar zelfvertrouwen heeft een dieptepunt bereikt want ze vindt dat haar lichaam haar in de steek laat……

Homeopathie en Vitiligo

Samen met haar ga ik kijken wat het is waarom vitiligo zich bij haar heeft kunnen ontwikkelen. En al pratende komt uit het verhaal naar voren dat een nicht van haar ook vitiligo heeft, alleen in een veel mildere vorm. Dus een erfelijke component speelt in haar geval mogelijk een rol. Plus dat de hormonen in de puberteit ervoor gezorgd kunnen hebben dat de vitiligo zich nog verder heeft uitgebreid. Met deze informatie gaan we samen op zoek naar de passende middelen want in de homeopathie wordt gekeken naar de oorsprong van klachten.

Passende oplossing

Bij huidklachten kunnen heel veel middelen passend zijn en klachten aan de buitenzijde komen over het algemeen vanuit de binnenkant. En door van binnenuit naar buiten te werken moet de huid uiteindelijk zichzelf gaan helen. En als je dat ziet dan weet je: het genezingsproces is in gang gezet. En daardoor is het helaas wel een gecompliceerd en langdurend traject en dat vergt enige uitleg maar dit begrijpt ze en samen gaan we de uitdaging aan. Ze staat er niet alleen voor. En heel langzamerhand groeit het gevoel bij haar dat het allemaal toch niet zo uitzichtloos is en dat het leven echt nog wel wat voor haar in petto heeft. En wat zou het fijn zijn als ze weer met een beter gevoel over zichzelf de straat op zou durven gaan, want ook daar gaan we aan werken…..