Aandacht voor Reuma

Nieuws
Reuma

Er zijn vele vormen van reumatische aandoeningen zoals Reumatoïde Artritis, Jicht, Fibromyalgie en de Ziekte van Bechterew. Maar wat is reuma precies? Komende week besteden we, in het kader van de collecteweek van het Reumafonds, extra aandacht aan het onderwerp reuma en homeopathie.

Reuma is een verzamelbegrip voor zo’n 200 aandoeningen. Het is tegenwoordig volksziekte nummer één. Meer dan anderhalf miljoen Nederlanders lijden aan een of andere reumatische aandoening, Het gaat hier om aandoeningen die niet veroorzaakt zijn door letsel of een ongeval. Ons bewegingsapparaat bestaat uit botten, gewrichten, spieren, gewrichtskapsels en -banden en de pezen. Deze weefsels zijn vaak aangedaan bij een reumatische aandoeningen maar ook het immuunsysteem speelt een grote rol.

Geen medicatie

Er zijn nog steeds geen medicijnen gevonden om een reumatische aandoening te genezen, wel worden er steeds meer medicijnen ontdekt die het immuunsysteem kunnen onderdrukken zodat het ziekteproces enigszins geremd kan worden. Helaas gaat dit nogal eens gepaard met bijwerkingen of de medicijnen slaan na een bepaalde periode niet meer aan.

Binnen de homeopathie weet men dat er een aantal erfelijke factoren verantwoordelijk kunnen zijn voor reumatische klachten, o.a. Tuberculose, kanker of virale infecties bij de voorouders. Deze ‘erfelijke, ziekmakende tendens’ is met de homeopathische middelen vaak prima te behandelen. Verder kunnen er naast de behandeling van de erfelijke belasting ook specifiek middelen worden voorgeschreven op de directe verschijnselen die de ziekte met zich meebrengt (pijn, stijfheid, ontstekingen e.d.), evenals middelen om de fysieke en mentale gesteldheid te versterken.

Homeopathie ondersteunt het immuunsysteem om de klachten zelf te gaan overwinnen. Dan is het vaak mogelijk om de reguliere medicatie af te bouwen.

Reuma en alle aanverwante aandoeningen lenen zich niet voor zelfmedicatie. Een goede begeleiding is van wezenlijk belang. De aangesloten klassiek homeopaten begeleiden je graag en deskundig.

Meer lezen over reuma?

Op onze website vind je diverse artikelen rondom het thema reuma. Bekijk hier een overzicht van de artikelen over reuma »