Allergieën en homeopathie

Allergie

Allergieën horen in de homeopathie en de ziekteclassificatie tot de acute ziekten, je constitutie, erfelijkheid en medicijngebruik.

 

 • Acute ziekten zijn oplevingen van latente aandoeningen in de constitutie, het is een teveel aan reactie [+++100%]
 • De constitutie is hoe je bent, bent geworden door incidenten en wat je hebt meegekregen vanuit de erfelijkheid
 • Dus bij allergie speelt meestal de erfelijkheid ook een rol
 • Ziekte laat zich zien door middel van symptomen

Allergieën komen veel voor

Van de 100 mensen zijn er bijvoorbeeld 5 allergisch voor pollen en bloesems in het voorjaar. Twee op de 500 mensen zijn allergisch voor katten, drie op de 500 voor huisstofmijt en één voor noten. Ergens allergisch voor zijn komt niet door de pollen, de noten of door de kat. Het ligt aan hoe jij bent en hou jij er op reageert. Gezondheid is evenwicht, balans, een 100% reactie op een 100% actie. Gezondheid is met betrekking tot allergie, als er pollen, bloesems zijn [100% actie] dat je daarop reageert met een reactie van 100%, zodat je niet ziek wordt. Bij een allergie reageer je met een teveel aan reactie, dus met meer dan 100%. Dat uit zich door heftige/overdadige symptomen.

Symptomen allergie

 • Roodheid
 • Hitte
 • Jeuk
 • Huidklachten
 • Tranende ogen
 • Niezen
 • Loopneus
 • vochtophoping

Allergie is een grensprobleem

De prikkels van buitenaf gaan over jou grenzen heen en je reageert daarop met verzet, dus heftig. Er komen prikkels binnen waar je met alle heftigheid op reageert Die heftigheid laat zich zien door bovenstaande symptomen. Dat is eigenlijk een hele gezonde reactie van het lichaam, maar wel lastig. Allergie zie je vaak bij mensen die geen NEE kunnen zeggen. Die mensen laten zich overrulen door anderen. Anderen gaan over hun grenzen heen.

Homeopathie en allergie

Als je met allergie klachten komt bij een homeopaat zal deze voorschrijven op;

 • De acute klachten
 • Op de erfelijkheid
 • Op het repeterende patroon
 • Op de iatrogene belasting
 • Op de constitutie [hoe je bent]

Op de acute klachten voorschrijven wil zeggen de op de bovenstaande symptomen voorschrijven, doe je dit alleen dan komen ze zeker terug, na een tijdje en in ieder geval volgend jaar als het om bloesems of pollen gaat. Of de volgende keer als je weer bij mensen komt met katten. Op de erfelijkheid voorschrijven wil zeggen dat wat doorgegeven is aan erfelijkheid vanuit het voorgeslacht dat je dat gaat neutraliseren. Kinderziektes goed doormaken ruimt ook erfelijke belastingen op. Sinds kinderen massaal gevaccineerd worden is er een toename van allergie bij kinderen. Vaccineren laar kinderen geen kinderziektes meer door maken dus blijft de erfelijke belasting.  Op het repeterende patroon voorschrijven wil zeggen dat je een middel gaat geven om de voorspelbaarheid te neutraliseren, zo kun je voorkomen dat je volgend jaar niet weer hooikoorts krijgt, of over een half jaar niet meer allergisch bent voor katten. Op de iatrogene belasting wil zeggen dat je de nadelige bijwerkingen van de medicijnen/ vaccinaties gaat neutraliseren. Op de constitutie voorschrijven wil zeggen, een middel geven op wie en hoe je bent, bijvoorbeeld om je eigen grenzen beter te kunnen stellen en te bewaken. Dat zorgt dan dat je op een gezonde manier op binnenkomende prikkels kunt reageren. Dan word je er niet ziek van.  

Reguliere medicatie en allergie

We hebben gezien dat allergie zich laat zien door middel van symptomen. Ga je naar de arts met allergie dan schrijft hij medicijnen voor als neusdruppels, oogdruppels, of een anti histaminicum. Dit zijn middelen om de symptomen te laten verdwijnen. Deze middelen onderdrukken de symptomen nu, maar de symptomen komen vaak weer terug. Medicijnen pakken niet de oorzaak aan zoals de erfelijkheid, jouw gevoeligheid en jouw constitutie. Onderdrukken van klachten maakt ziek op een dieper niveau. Onderdrukken van [acute] klachten maakt de mens chronischer ziek. Medicijnen leren je niet jouw grenzen te bepalen.  Allergie komt niet zomaar uit de lucht vallen en het ligt niet aan de stoffen waar je allergisch voor bent. Allergie heeft te maken met hoe jij bent. Je bent ergens vatbaar voor of reageert heftig op bepaalde stoffen en/of prikkels.