Allergische klachten in het najaar

Actueel
Herfst in het park

Bij allergieën, denkt iedereen meestal aan de hooikoorts, die menigeen in het voorjaar flinke last bezorgt.

In de praktijk kwam echter een mevrouw die met name in het najaar last had van een allergie. De klachten waren een aantal jaren geleden in de herfst begonnen, na een forse verkoudheid, hoewel er bij navraag, ook al eerder wat mildere klachten geweest waren. Nadat de verkoudheid over was bleef ze wat kucherig, had ze een waterige afscheiding van de neus en bleef ze haar heesheid houden. Het werd zelfs zo erg dat zij op een gegeven moment haar stem nauwelijks meer kon gebruiken.

De KNO-arts schreef haar destijds stemrust voor. Dat kan voor de hele familie soms een prettige aangelegenheid zijn maar voor de persoon in kwestie was dat wat minder aangenaam. De heesheid verbeterde daar wel op, maar ze bleef hoesten en met de waterige drupneus was ze ook niet blij. Na onderzoek kwam naar voren dan zij allergisch was voor schimmels. Aan de schimmels in het najaar is net zo min wat te veranderen als aan de bloeiende bomen in het voorjaar. Het is een omgevingsfactor die er altijd zal zijn.   Reguliere behandeling Regulier worden er pufjes voorschreven die enige verlichting kunnen geven. Maar de oorzaak van het probleem wordt daardoor niet weggenomen.

Klassiek homeopathische behandeling bij allergische klachten

Een klassiek homeopaat kijkt anders naar deze allergie. Het niet kunnen verdragen van prikkels die deel uit maken van de normale dagelijkse menselijke leefomgeving zegt iets over jezelf. De schimmels zijn niet weg te denken, dus zal je zelf weerbaarder moeten worden. Met homeopathische middelen kun je de acute klachten snel tot rust brengen. De oorzaak waarom iemand zo overprikkelt reageert op iets uit zijn omgeving ligt ergens anders en bestaat uit meerdere factoren. Vaak zie je bijvoorbeeld in de familiekring allergisch klachten terug.

Bij deze mevrouw was het opvallend dat het na een verkoudheid begonnen is. Verder zijn het klachten die een bepaalde periode van het jaar betreft. Niet in de zomer of het voorjaar maar juist in het najaar wanneer vocht en kou meespelen. De klachten zijn door de tijd heen ontstaan, maar door verder te behandelen dan alleen de acute klacht, herstelt de balans zich en keren de klachten, zoals ook bij deze mevrouw, na verloop van tijd niet weer terug.