Antibiotica op jonge leeftijd vergroot kans op eczeem en hooikoorts

Allergie
Eczeem kind

Kinderen die in de eerste twee jaar van hun leven antibiotica krijgen toegediend, hebben een grotere kans om op latere leeftijd eczeem of hooikoorts te ontwikkelen.

Dat blijkt uit een data-analyse van de Universiteit Utrecht van 22 klinische onderzoeken tussen 1966 en 2015 onder bijna 400.000 mensen. De resultaten worden dinsdag gepresenteerd bij de jaarlijkse European Respiratory Society bijeenkomst in Londen.

Uit de analyse blijkt dat de kans op eczeem bij vroeg gebruik van antibiotica met 26 procent toeneemt en de kans op hooikoorts met 42 procent. Dit wordt versterkt als de patiënten meer dan één kuur doorlopen. Volgens Fariba Ahmadizar, hoofdonderzoeker van de Universiteit Utrecht verstoren antibiotica hoogstwaarschijnlijk het immuunsysteem doordat ze effect hebben op bacteriën in de darmen. Dat heeft een negatief effect op de afweerreactie van het immuunsysteem.

Allergiecijfers

Wetenschappers bestuderen al langer de stijgende allergiecijfers in ontwikkelde landen. Lang werd gedacht dat de veranderde blootstelling aan bacteriën de boosdoener was, maar de precieze werking hiervan blijft onduidelijk.

Volgens Adam Finn, professor kindergeneeskunde aan de Universiteit van Bristol maar niet betrokken bij het onderzoek, onderschrijven de bevindingen de nadelen van het langdurig gebruik van antibiotica. Medici zijn al langer bezorgd over de opkomst van resistentie tegen antibiotica.

De meeste antibiotica worden in Nederland voorgeschreven aan kinderen.

Bron: Nu.nl