Antibiotica zijn zinloos bij griep

Griep
Antibiotica

Europese wetenschappers waarschuwen tegen het zinloos gebruik van antibiotica bij de bestrijding van infecties aan de luchtwegen.

Er worden regelmatig artikelen gepubliceerd die artsen er moeten van weerhouden om antibiotica voor te schrijven bij luchtweginfecties. De resultaten van de studies spreken dan ook voor zich.

Men volgde niet minder dan 3,3 miljoen mensen die een infectie van de bovenste luchtwegen hadden gekregen.Volgens de onderzoekers hadden antibiotica slechts een zeer marginaal beschermingseffect tegen mogelijke complicaties. In concrete cijfers moest men aan meer dan 4000 patiënten antibiotica voorschrijven om één complicatie te voorkomen. Dit betekent dat antibiotica in 99,99 procent van de gevallen waardeloos was.

De British Medical Journal publiceerde de resultaten van een studie waar 119 kinderen aan deelnamen met een soortgelijke infectie. Het alarmerende resultaat was dat 83 procent van de kinderen een resistentie hadden opgebouwd tegen antibiotica.

 

Bronnen:
http://www.abcgezondheid.nl
1. Petersen I, Johnson AM, et al. Protective effect of antibiotics against serious complications of common respiratory tract infections: retrospective cohort study with the UK General Practice Research Database. BMJ. 07 1 18
2. Coenen S, Goossens H. Antibiotics for respiratory tract infections in primary care. BMJ. 07 10 18
3. Chung A, Perera R, et al. Effect of antibiotic prescribing on antibiotic resistance in individual children in primary care: prospective cohort study. BMJ. 07 09 1;335(7617):429.