Baat het niet, dan schaadt het niet? … Klopt niet!

Actueel

Over de homeopathie bestaan hardnekkige fabels. De eerste is: “Je moet erin geloven anders werkt het niet”. De tweede: “Het duurt lang voordat het gaat werken”. En de laatste: “Baat het niet, dan schaadt het ook niet”.

Over de eerste valt te zeggen, dat dieren en baby’s ook goed reageren op homeopathische middelen. Laatst vertelde de eigenaresse van een paard dat zijn bijholteontsteking enorm verbeterd was sinds de homeopathische behandeling. Het dier had er elk jaar in het koude vochtige seizoen last van, maar nu duidelijk veel minder.

Over de tweede kan ik ook kort zijn. Hoe heviger de klacht des te sneller moet het homeopathische middel werken. Een kindje met stevige oorpijn, voelde na een kwartier na een dosis van het passende medicijn al verbetering, viel toen in slaap en werd een paar uur later weer monter wakker. De oorpijn was helemaal weg en is niet meer teruggekomen.

Chamodent?

Over de derde fabel kan ik een bijzondere ervaring vertellen: Een meisje van 5 jaar oud kwam met haar moeder naar de praktijk. Ze gedroeg zich nogal apart. Ze wilde geen contact met mij, maar probeerde wel steeds mijn aandacht trekken door onder de tafel aan mijn schoenen te zitten. Ze was altijd boos, vertelde de moeder. Hevig boos zelfs, met schreeuwen en enorme dwarse buien. Moeder was er verdrietig van, ze kon niet goed contact maken met haar dochter. Het kind had ook wel al wat achter de rug aan keelontstekingen, kinkhoest, oorontstekingen en vele antibioticakuren. Nogal een forse medische geschiedenis voor een meisje van 5 jaar oud. Als je veel pijn hebt word je vanzelf prikkelbaar en boos of verdrietig.
De eerste periode wilde het nog niet zo vlotten met de behandeling. Er kwam nog een oorontsteking die gelukkig wel zonder antibiotica genas. Voor een deel lag ook de oorzaak bij spanningen in het gezin. De ouders hebben een moeizame relatie en vader drinkt regelmatig teveel. Door de ruzies en onrust voelt een kind zich niet veilig en geborgen. Dat kan een hindernis vormen in de ontwikkeling van het kind.

Toen vertelde de moeder dat ze haar dochter, toen ze klein was veel Chamodent gaf tijdens het tanden krijgen. Iedere avond gedurende 2 jaar kreeg het meisje dit homeopathische complexmiddel waar onder andere Chamomilla in zit. Dit was een belangrijk stukje van de puzzel die ik op moest lossen. Het langdurig gebruik van een homeopathisch middel zonder deskundig advies kan de gezondheid in de war brengen. Het meisje werd zo lang beïnvloed door het middel dat ze er last van kreeg.

Gelukkig kon ik, nu ik het wist, haar behandelen door de juiste middelen te geven en de gevolgen van overmatig medicijngebruik op te ruimen. Reeds na enkele dagen vertelde moeder dat het meisje veel vriendelijker werd en weer ging luisteren. De band tussen ouders en dochter verbeterde hierdoor snel. Dit heeft de sfeer in het gezin goed gedaan.

Een duidelijk voorbeeld van een misverstand over homeopathie: baat het niet dan schaadt het niet? Ja, maar alleen als het deskundig wordt voorgeschreven.

Dit artikel is geschreven door Annelies Meester