Baby’s en tandjes krijgen

Homeopathie en kinderen
Baby's en tandjes krijgen

Oppas opa’s en oma’s herkennen als geen ander de kleine baby, peuter en kleuterperikelen. Zo ook deze oma en opa, die wekelijks hun kleinkinderen van 8 maanden en 2½ jaar voor hun oppasdagje zien komen. En op een dag, midden in de winter waarin de griep hoogtij vierde, waren de kinderen snotterig en hangerig. Ze hoestten er dapper op los…

Dat de ene hoest de andere niet is blijkt uit het volgende verhaal. Het mannetje van ruim twee was flink verkouden, mét de bijbehorende hoestbuien. De hoest klonk wel los en hij hoestte het ook goed op. Het passende homeopathische middel, gericht op de verkoudheid en de hoest die zich in deze winter bij vrijwel alle grieppatiënten laat zien, loste zijn verkoudheid en hoest snel op.

Griep of tandjes?

Met de baby van 8 maanden was het anders gesteld. Hoewel ze heel vrolijk was, bezorgde haar hoest haar oma juist een bezorgde blik. Haar hoest klonk sponsig en slijmerig en ophoesten kon ze nog niet… Regulier zou de diagnose bronchitis zeker voor de hand liggen. Tijdens het luier verschonen zag haar oma dat er wel drié tandjes aan het doorkomen waren. Dikke bulten in haar bovenkaakje die duwden en duwden, maar de tandjes kwamen er nog niet door.

Wat te doen? Voorschrijven op de hoest? Of voorschrijven op het doorkomen van de tandjes, iets wat veel energie en dus weerstand vraagt en de hoest even laten voor wat het is…Na rijp innerlijk beraad heeft haar oma voor de laatste optie gekozen: voorschrijven op de tandjes die moeizaam aan het doorkomen waren.

’s Middags werden de kinderen opgehaald en de dagen daarna blijven ze allebei hun middelen nog gebruiken. Drie dagen later hebben we een gezellig Facetime moment en spreken we elkaar weer. En passant vraagt oma even naar de hoest van de kleine meid. Moeder reageert een beetje verbaasd…Oh ja, ze hoestte heel erg… helemaal vergeten! Nee, dat is over! “En de tandjes?” vraagt oma voor de goede orde nog even belangstellend… “Euhm… die zijn er door”, antwoordt haar schoondochter!

Een mooie ervaring met homeopathie. De huisarts zou zeker bij het jongste kindje de hoest als bronchitis aangemerkt hebben en dan wordt al snel een antibioticakuur voorgeschreven. Logisch, want dat is het beleid. Gelukkig hebben we in de homeopathie ander “gereedschap”, met een razendsnel herstel tot gevolg. Heerlijk! Dat scheelt weer een kuurtje!