Bijwerkingen van antidepressiva

Nieuws
Anti depressiva

Het tv-programma Radar enquêteerde bijna 16.000 ‘ervarings-deskundigen’ over antidepressiva. Opvallend: in 55 procent van de gevallen ontstonden bijwerkingen, in bijna een kwart van die gevallen zelfs gevaarlijke, zoals destructieve gedachten en agressiviteit.

Bekijk hier de uitzending behorende bij dit onderzoek »

Uit de enquête blijkt dat mensen antidepressiva gebruiken voor veel verschillende indicaties. Om depressieve klachten tegen te gaan (44%) of vanwege specifiek de diagnose depressie (42%). Maar ook tegen bijvoorbeeld een angststoornis (31%), een burn-out en / of overspannenheid (16%), slaapproblemen (14%), in het geval van rouw (5%) of tegen ADHD (1,5%). In 42 procent van de gevallen heeft het antidepressivum geholpen tegen de aandoening(en) waartegen het werd voorgeschreven. Bij ruim 1 op de 5 (21%) is dat juist niet het geval. Bij nog eens 34 procent heeft het niet geheel, of niet tegen alle aandoeningen geholpen.

Bijwerkingen

In 55 procent van de gevallen van antidepressivumgebruik die bij ons zijn gemeld, zijn bijwerkingen ontstaan. Niet zelden zijn dat ernstige bijwerkingen: een toename van de depressieve klachten (17%) of gevaarlijke bijwerkingen zoals destructieve gedachten en / of agressie (23%). In 57 procent van de gevallen waarin gevaarlijke bijwerkingen optraden, zijn ook daadwerkelijk omstandigheden ontstaan die gevaarlijk waren, zoals een zelfmoord(poging), agressief gedrag of een auto-ongeluk. Lees meer over deze uitzending van Radar »

Bron: Radar