Blaasontsteking

Overige
Blaasontsteking

Blaasontsteking is een klacht die vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomt. Het geeft vaak brandende pijn bij plassen, koorts en een algemeen malaise gevoel.

Wat zijn de klachten bij een blaasontsteking?

  • Een branderig, pijnlijk gevoel bij het plassen
  • Een frequente aandrang waardoor iemand steeds opnieuw, vaak kleine beetjes, moet plassen
  • Het kan een pijnlijk, drukkend gevoel in de onderbuik geven, net boven het schaambeen
  • Soms ook pijn in de rug
  • Het is soms moeilijk om de urine op te houden
  • De urine kan stinken, er troebel uit zien, en er kan bloed bij zitten
  • Meestal koorts, in verschillende mate
  • Soms ervaren mensen weinig of geen klachten.

Hoe ontstaat een blaasontsteking?

Een blaasontsteking (cystitis) is een ontsteking van de blaaswand. De blaas en ook de urine is normaal steriel, en bevat dus geen bacteriën. Via de urinebuis (urethra) kruipen bacteriën omhoog en komen zo in de blaas terecht. De meest voorkomende bacterie die de ontsteking veroorzaakt is de Escherichia Coli. Deze bacterie komt van nature in de ontlasting voor.

Bij vrouwen komt meer blaasontsteking voor dan bij mannen. De reden hiervoor is dat bij vrouwen de urinebuis (urethra) korter is dan bij mannen. Bij vrouwen komt nogal eens blaasontsteking voor na het vrijen. Dit kan voorkomen worden door na het vrijen de blaas leeg te plassen. Bij mannen is een langdurige ontsteking van de prostaat één van de oorzaken die uiteindelijk blaasontsteking veroorzaakt.

Minder vaak voorkomende oorzaken zijn een blaassteen, een tumor, of een fistel (open verbinding tussen blaas en vagina).

Diagnose blaasontsteking

Behalve via de symptomen zoals hierboven beschreven, kan de urine gecontroleerd worden d.m.v. een zogenaamde stick of via de microscoop.

Complicaties bij blaasontsteking

Een blaasontsteking moet men serieus nemen, daar het bij verwaarlozing een nierbekkenontsteking tot gevolg kan hebben. Men noemt dit wel een opstijgende infectie. De bacteriën gaan vanuit de blaas verder omhoog via de urineleider (urether) naar het nierbekken van de nier. En zorgen hier opnieuw voor een ontsteking. Daarbij wordt pijn onder de in de rug/ nierstreek/ linker of rechter zijde ervaren.

Wat kunt u zelf doen bij blaasontsteking?

Zodra de eerste klachten zich aandienen kunt u veel drinken, om de blaas te spoelen. Daarnaast een flinke hoeveelheid extra Vitamine C innemen. Door het gebruik van vitamine C wordt het milieu in de blaas wat aangezuurd waardoor bacteriën minder overleving kan hebben. Op deze manier is een lichte blaasontsteking te verhelpen.

Behandeling in reguliere geneeskunde

In de reguliere geneeskunde wordt antibiotica ingezet. Afhankelijk van de heftigheid, en de keuze van het soort antibiotica betreft dit een kuur van 3 – 8 dagen. Daarnaast wordt ook geadviseerd veel te drinken en sommige artsen adviseren eventueel vitamine C te gebruiken.

Homeopathische behandeling van blaasontsteking

De klassiek homeopaat vraag eerst naar uw klachten, en ook naar begeleidende bijzonderheden. De een zal wat kouwelijk zijn terwijl de ander aangeeft het juist warm te hebben. Op deze acute klachten wordt een homeopathisch middel ingezet die de blaasontsteking tot rust brengt. Soms is hier meer voor nodig en zal een tweede homeopathisch middel het eerste begeleiden. Anders wordt het wanneer er sprake is van regelmatig terugkerende blaasontsteking. In dergelijk situatie zal de homeopaat samen met u kijken sinds wanneer deze klachten zijn begonnen. Er kan bijvoorbeeld een aanleiding zijn.

Daarnaast zal er in dergelijke situatie altijd sprake zijn van een bepaalde gevoeligheid in de aanleg, of te wel constitutie. Dat vergt een diepere en bredere behandeling. Zodra de acute blaasontsteking tot rust is gekomen zal de homeopaat met deze constitutionele behandeling beginnen.