Boekbespreking ‘Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad’, Peter Gøtzsche

Interessante boeken
Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad

We gaan in vogelvlucht even door de presentatie van Peter Gøtzsche heen, en melden de meest opvallende conclusies van zijn jarenlange studie. De informatie uit dit artikel is gebaseerd op zijn boekpresentatie op 11 november 2015 in Leiden.

 • Er is niets bekend over de invloed op het menselijke lichaam, noch over de onderlinge invloed van meerdere medicijnen, bij het gelijktijdige gebruik ervan door mensen.
 • Na hartaanvallen en kanker, staan medicijnen op de 3e plaats als doodsoorzaak in de VS. Daar sterven jaarlijks naar vrij juiste schattingen rond de 200.000 mensen aan de bijwerkingen en/of verkeerde indicaties van medicijnen…!
 • Zonder het bewust te doen, noch het te beseffen, dood elke huisarts in de wereld, elk jaar wel één van zijn patiënten, door het voorschrijven van medicijnen.
 • De farmaceutische industrie, door Peter Gøtzsche ook consequent ‘Big Pharma’ genoemd (voor ons een hele opluchting!), verzint de ene ná de andere kwaal. Zo sprak professor Gøtzsche over de krankzinnige afwijking van ‘een overactieve blaas’, waarbij de persoon in kwestie veel moet plassen.. Maar het is volstrekte kletskoek, dat dit een officiële diagnose zou moeten zijn, aldus deze wetenschapper. En wat bleek: “Toen er eenmaal een medicijn officieel op de markt was, voor deze ‘overactieve blaas’, bleek dat de placebo nog beter te werken dan het ‘medicijn’..”
 • Farmaceuten zijn multi-miljarden bedrijven geworden en hebben letterlijk hun eigen wetten, die ze dan ook in alle stilte toepassen. Zich daarbij niets aantrekkend van wat overheden vinden, wat wetsregels voorschrijven, noch de afspraken die ze maken, of de boetes die ze krijgen opgelegd. Zo gaf Peter Gøtzsche het voorbeeld van het miljardenbedrijf Pfizer dat door de Amerikaanse overheid op het matje werd geroepen om nou eens afspraken te maken, nadat ze de zoveelste miljardenboete (o.a. HIER) opgelegd hadden gekregen. De mensen van Pfizer beloofden, samen met hun advocaten, na overleg met de Amerikaanse overheid, na een aantal zittingen, een gedragscode te tekenen, een zg. ‘Code of Conduct’, waarbij Pfizer beloofde zich te gedragen. Een paar jaar later bleek, bij een nieuwe miljardenboete voor dit bedrijf, dat terwijl de onderhandelingen voor deze ‘Code of Conduct’ bezig waren geweest, Pfizer een totaal nieuwe, manipulerende en verboden medicijn-actie te zijn gestart..!
 • Peter Gøtzsche is een Deense arts en vanuit dien hoofde kon hij cijfers uit dit land presenteren, waaruit de ongelooflijke invloed van Big Pharma op artsen blijkt. Maar liefst 20% van de Deense artsen blijken banden te hebben met de farmaceutische industrie. Dit zijn de cijfers daarvan:
  • Van de ca. 20.000 artsen hadden, zo bleek, 1626 artsen nevenfuncties bij de farmaceutische industrie. Zo gespecificeerd:
   • 1160 artsen bleken als adviseur of consultant werkzaam voor Big Pharma en 950 anderen geven voor deze industrie lezingen vanuit hun professie, maar wel met focus op de betreffende farmaceut.
   • 175 artsen blijken een relatief grote aandelenportefeuille te hebben in één of meer farmaceutische bedrijven en 36 artsen bleken auteur te zijn voor literatuur van Big Pharma
   • En tot slot hadden 89 artsen diverse niet-gespecificeerde banden met de industrie.
 • Patiënten van artsen zouden medicijnen zoveel mogelijk dienen te mijden. Ook huisartsen zitten vaak met de handen in het haar, over de betrouwbaarheid van medicijnen. Hun code schrijft echter voor, dat wanneer medicijnen zijn goedgekeurd, zij niet op ‘eigen houtje’ tot uitbanning van dit medicijn mogen overgaan.. Maar patiënten zouden op hun beurt, moeten letten op zaken die ze wel in de hand hebben.

“Het is beangstigend hoeveel deze bedrijfstak en de maffia op elkaar lijken. Net als de maffia verdient de farmaceutische industrie obscene hoeveelheden geld. Net als bij de georganiseerde misdaad, leidt de werkwijze van de farmaceutische industrie tot moorden en doden. Net als de maffia, koopt de farmaceutische industrie politici en andere mensen om.”

Oud vice-voorzitter van Pfizer, klokkenluider

De macht van de patiënt

Peter Gøtzsche noemde de volgende punten van aandacht voor ieder mens die medicijnen gebruikt of voorgeschreven krijgt:

 • probeer medicijnen zo weinig mogelijk te gebruiken en z.s.m. te stoppen als je ze gebruikt.
 • lees de bijwerkingen, want die staan weliswaar achter op de bijsluiter, maar zijn vaak niet mis en kunnen vaak minstens zo hard werken als de bedoelde hoofdwerking..! (Besef o.a. dat VIAGRA een bijwerking tot hoofdzaak maakte; oorspronkelijk werd het getest als haargroeimiddel..!)
 • mensen die sterven, terwijl ze een cocktail van allerlei medicijnen gebruiken, zoals veel ouderen, kunnen gestorven zijn van deze cocktail…
 • als je gelooft dat je plotseling oud aan het worden bent, besef dat dit gewoon keihard door medicijngebruik kan komen. Je lichamelijke aftakeling kan regelrecht te wijten zijn aan medicijngebruik..!
 • besef dat je als patiënt van de arts ook gevangen zit in een cognitieve dissonantie.. Mensen blijken weinig tot géén respect te hebben voor de farmaceutische industrie, terwijl ze wel hun (huis)arts vertrouwen. Het betekent dat ze hun onbewuste weerstand voor medicijnen en de pillenindustrie dus opzij zetten, vanuit een ‘het zal toch wel goed zitten’-gevoel en/of een ‘de-dokter-zal-toch-wel-weten-wat-ie-doet’-gevoel. Wees gewoon kritisch en op je hoede.

Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad, Peter C. Gøtzsche – Achter de schermen van de farmaceutische industrie. Lemniscaat; 532 blz., € 24,95.