Borstontsteking na schoolkamp

Borstvoeding en homeopathie
Borstvoeding

Een jong gezin kwam op het spreekuur om advies in te winnen wat ze konden doen bij kinderziekten als die zich voor zouden doen bij hun baby van 4 maanden op dat moment.

Ook wilden ze heel graag een homeopathische EHBO doos, zodat ze zelf dingen konden inzetten als dat nodig was… de cursus die er bij hoort zou later wel komen.

De baby kreeg borstvoeding en moeder was net weer begonnen met werken. Dat is altijd een cruciaal moment: er is net een structuur gekomen in vraag en aanbod van voeden tussen moeder en kind, en dan komt het moment dat moeder weer moet/gaat werken. Dat kan een verstoring geven in het ritme. Er moet worden gekolfd en dat is niet altijd makkelijk. Een baby die aan de borst drinkt, geeft een andere productie dan een borstkolf.

Snel weer op de been

Toen moeder ook nog mee moest op schoolkamp, was het natuurlijk nog vervelender om zo veel te moeten kolven… en ja, eenmaal weer thuis ontstond er een borstontsteking. ’s Avonds belde vader: wat ze konden nemen uit het doosje. Het was vrijdagavond en het weekend stond voor de deur, niet fijn als je dan net ziek wordt. Een paar vragen om te weten aan welke kant de ontsteking zich voordeed, hoe snel het gekomen was en hoe hoog de koorts al was zorgde dat ik het juiste homeopathische middel in kon zetten. Twee uur na de inname was de pijn praktisch weg en de koorts flink gezakt.

De volgende ochtend was moeder al weer heel wat fitter. Wel was het advies nog om goed uit te rusten, na zo’n kampweek met schoolkinderen en een ontsteking achter de rug. Ik schreef haar een ander vitaliserend middel voor, welke ook in de doos zit, waardoor ze snel weer op de been was!

Dit artikel is geschreven door Ynette Mulder.