Burn-out en fibromyalgie

Actueel
fibromyalgie

In een nieuwbrief: ‘Fibromyalgie is een onbegrepen ziekte. De voornaamste symptomen zijn spier- en gewrichtspijnen, maar de ziekte gaat meestal gepaard met vermoeidheid, verminderde hersenfuncties, slaapstoornissen, angst, depressie en slechte spijsvertering. De combinatie van spierpijn en psychische problemen blijft een eigenaardig gegeven.’

Fibromyalgie is regulier gezien een zogenaamde verlegenheidsdiagnose. Niemand weer wat het eigenlijk is, waar het vandaan komt en hoe te behandelen. Broertje, zusje, neefje of nichtje van Reuma en de reumatische aanverwante ziekten. Ergens maar gelukkig dat men niet weet waar het vandaan komt. Menig proefkonijn zou dan al weer de even zo grote hoeveelheid testmedicijnen genomen hebben, zonder een blijvend resultaat en alleen een onderdrukkende werking. En dat zou jammer zijn, veel bijwerkingen weer voor niets…

Sherlock Holmes

Als homeopaat ben je een soort van Sherlock Holmes geworden en leggen we lijntjes die we verbinden met de ziekten, klachten van de patiënt. Anders gezegd; de ontstaansgeschiedenis of etiologie. En natuurlijk kunnen we daar, misschien ‘maar wat op los fantaseren’, maar de middelen geven altijd het doorslaggevende cijfer voor deze ‘toets’. Klachten weg! En dan klopt de gedachte achter zo’n lijntje weer, want het middel geeft altijd de juiste uitslag.

Patiënten die fibromyalgie ontwikkelen hebben altijd een geschiedenis van Pfeiffer, een Burn-out gehad en dan ontstaat op enig moment in de tijd de fibromyalgie, om vervolgens uiteindelijk over te gaan in het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Patiënten die bij ons in de praktijk komen met deze klachten, zijn meestal binnen een kleine drie maanden weer gewoon aan het werk, functioneren weer goed in hun gezinnen, genieten weer van man, kinderen en hun familie en zien weer licht aan de horizon. Van harte welkom dus!

Hiermee verdwijnt de UWV regeling naar de achtergrond, dreigt ontslag of het afgekeurd worden niet meer en vooral, het allerbelangrijkste, je voelt je weer zoals je jezelf behoort te voelen; vol energie, zin om te sporten of andere leuke dingen te doen, inspirerende gedachten en ideeën en een gezond lijf.

Een duwtje in de goede richting

Regelmatig verschijnen er artikelen in de krant, een tijdschrift of items bij verschillende televisieprogramma’s over het hebben van een Burn-out; bijna als epidemie van deze tijd. Zo superjammer voor iedereen die het betreft en eigenlijk volledig onnodig.

Je levenskracht heeft ‘alleen maar’ een duwtje in de goede richting nodig en dan pak je de rest als vanzelf zélf weer op!