Dag van de lach

Actueel
Dag van de lach

De Dag van de lach klinkt als een positieve dag, maar wist je dat deze dag ontstaan is omdat steeds meer mensen bang worden voor nare dingen als de crisis, de agressie, het terrorisme om ons heen?

We zouden dan kunnen lachen op de dag die hiervoor in het leven werd geroepen… Lachen op commando is pittig en gaat menigeen niet redden. Immers, dat heeft iets onnatuurlijks…
Wel maakt de titel en de achtergrond van deze dag iets in ons los. Het is uit nood geboren, maar door de grote tegenstelling kunnen we ook stilstaan bij waar we bang voor zijn geworden. En dat blijkt ernstig te zijn.

Hoe veilig voelen we ons? Hoe zien we de toekomst? Waar maken we ons zorgen over? Wat kunnen we er aan doen? Wat mogen we verwachten van overheid en regering? Onze stad of dorp waar we wonen? Wat van je familie? De politie? Of is het beter om geen verwachtingen te hebben? Hoe verhoud je je tot je buren? De asielzoekers? En in hoeverre durven we nog op plekken te komen waar de bedreiging misschien groter zal zijn dan normaal? Onze luchthaven Schiphol? Treinstations? En vooral, is het normaal om bang te zijn? Is het gezond om bang te zijn? Of kan het ons ook ziek maken?

De Dag van de lach

Laten we ‘m in ere houden, maar dan graag met een lach van binnenuit. Omdat we blij zijn, gelukkig zijn met kleine dingen, dagelijkse fijne dingen, met elkaar en de ander en vooral toekomst en positief gericht. De lach van binnenuit is de kracht waarmee we het moeten doen in het leven. De lach, vergelijkbaar met die van een nog zorgeloze en tandeloze baby die onbevangen de toekomst tegemoet gaat. De lach als actie en niet als een geforceerde en georganiseerde re-actie, is de gezónde lach. We moeten het onderscheid helder houden. En gaan de angsten met je op de loop, weet dan dat homeopathie daar veel in kan betekenen. De wereld kunnen we niet veranderen, je weerstand tegen al deze wereldinvloeden wel!

Foto: Dasha (Flickr, CC BY)