De Mexicaanse griep sloeg weer toe!

Mexicaanse griep
Mexicaanse griep

De Mexicaanse griep was in 2009 volop in het nieuws. En in 2010 sloeg de ziekte weer toe. Bij een overspannen berichtgeving was het moeilijk om nuchter te blijven.

De nuchtere werkelijkheid van de Mexicaanse griep

Het was iedere dag in het nieuws. Alsof de Mexicaanse griep de wereld in 2009 naar de rand van de afgrond zou duwen. Aantallen doden, risico’s, preventieve maatregelen, de media stonden er bol van. Die ‘angstkoorts’ viel een jaar later mee, toen de ziekte opnieuw even de kop opstak. Maar toen was al algemeen bekend dat het om een milde griepvariant ging.

Nuchtere werkelijkheid

‘Er zijn al een paar mensen aan overleden …’ Zo’n zin blijft als een dreigende donderwolk boven een gezelschap hangen. Een zwaard van Damocles dat willekeurig iedereen kan treffen. De werkelijkheid is – nuchter gezien – totaal anders. Dat mensen aan griep kunnen overlijden, is al jaren alom bekend. Maar dan is meestal niet griep de oorzaak, maar meer de druppel die de emmer van lichamelijke zwakte doet overlopen.

Angst

Het is in alle gevallen vreselijk verdrietig om iemand te moeten missen door een overlijden. Maar het is te veel eer aan de Mexicaanse griep om zomaar sterfgevallen op het conto van deze ziekte te schrijven. Op deze manier zorgen de verantwoordelijken ervoor dat angst onder de bevolking wordt opgeroepen. Zij bieden direct een reddingslijn: er is een vaccin. En iedereen – zeker wie tot de risicogroep behoort – wordt opgeroepen om van dat vaccin gebruik te maken. Want dat biedt bescherming …!

Miljoenen verspild

Niets is minder waar! En dat heeft het vorige jaar ook wel bewezen. De Mexicaanse griep was een heel milde griepvariant. Daaraan overleden zelfs minder mensen dan aan andere griepvarianten. De overheid verspilde vele miljoenen aan ruim ingekochte en onnodig gebleken vaccinaties. Een groot deel ervan moest worden vernietigd. Misschien dat een klein deel kon worden doorverkocht.

Vrijkomende giftige stoffen

Toen klonken er opeens bezwaren. Mochten we de vaccinaties wel vernietigen? Daarbij zouden giftige stoffen vrijkomen! Doorverkopen leverde dezelfde bezwaren op. Weer die giftige stoffen. Ze mochten eigenlijk niet de grens over vanwege het gevaar voor de volksgezondheid. Maar massaal geïnjecteerd worden, mocht eerder wel. In het kader van diezelfde volksgezondheid!

Meer miskramen

Het blad Arts en Apotheker vermeldde in een van haar edities een onderzoek, waaruit bleek dat de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep het aantal miskramen verhoogde met maar liefst 700 procent. Terwijl de vaccins op de markt werden gebracht als veilig voor zwangere vrouwen en andere bevolkingsgroepen!

Ongebruikelijke antistoffen

Een griep doormaken betekent resistentie opbouwen tegen bepaalde virussen. Dat bleek ook uit een bericht in het dagblad Trouw. Amerikaanse wetenschappers hadden het bloed onderzocht van mensen die hersteld waren van de Mexicaanse griep. Daarin hadden zij ongebruikelijke antistoffen gevonden. De boden bescherming tegen minstens drie andere griepvarianten, waaronder de vogelgriep.

Goede weerstand beste bescherming

Een goede weerstand biedt de beste bescherming tegen griep, van welke soort ook. En die weerstand bouwen we zelf op. Door voldoende rust te nemen, gezond te eten, voldoende vitamine C te nemen etc. En word je dan toch nog het slachtoffer van een griep? Ziek die dan gewoon goed uit. Laat de homeopaat eventueel een homeopathisch middel inzetten dat op dat moment bij de symptomen past.

 

Photo Credit: sarihuella via Compfight cc