Deze 7 emoties domineren de decembermaand

Nieuws
De decembermaand

De decembermaand blijft in alle opzichten een bijzondere maand. En iedereen beleeft dat op z’n eigen manier. Eigen invulling, eigen keuzes, eigen beleving en herinneringen en een eigen toekomst voor het nieuwe jaar.

Emoties die bij de decembermaand kunnen horen zijn:

1. Opwinding

Dan denken we vooral aan kinderen die de Sinterklaasstress moeilijk kunnen handelen. Kinderen die van opwinding niet kunnen slapen. Hij komt… Hij komt…. Kinderen die over buikpijn klagen in vooral deze maand, vanwege alle spanning want overál komen ze de goedheiligman tegen immers? Op school, thuis, op de sport, in de stad, bij de super, op het dak, bij papa en z’n nieuwe vriendin, mama’s nieuwe gezin, opa’s en oma’s en dat soms maal vier. Het behoort allemaal tot de kinderstress en -opwinding in deze zo spannende maand. En voor je het weet zijn ze weer ziek, ze hoesten, ze hangen, ze plassen weer in bed, ze maken meer ruzie dan anders of ze zijn daadwerkelijk zo ziek dat ze toch maar een paar daagjes thuis moeten blijven. Heerlijk…..even niets hoeven!

2. Stress

Stress en deadlines lopen als een rode draad door elke december maand heen. We moeten nog dit, nog dát en het liefst zonnig en flexibel. En dat geldt voor op het werk, in het gezin, in de familie, in de straat, vanwege de Sint of Kerstboodschappen en last but not least, voor de oliebollen en het vuurwerk.

3. Tijdgebrek

De maand vliegt voorbij, vooral ook vanwege de intensiteit, intensiviteit, het inzetten van je creativiteit, flexibiliteit en het behoud van vrolijkheid! Want eigenlijk moet het ook nog leuk zijn wat je allemaal doet en moet doen. En als iedereen om je heen meewerkt, gaat het zeker lukken! Maar….dat is helaas niet altijd zo! Soms is het heel fijn om weg te gaan, uit de drukte, uit de stress en lekker wandelen, skiën, lezen of andere vooral actieve en sportieve of juist meditatieve activiteiten te ondernemen.

4. Teveel nadenken

Want heb ik alles geregeld? Waar moet ik aan denken? Welke cadeautjes en gedichten? Of wat leggen we onder de boom? Wie komt er allemaal eten? Welke gerechten maak ik? Hoeveel? En hoe plannen we de boodschappen? Waar is m’n lijstje?

5. Ruzie

Nergens zo’n goede voedingsbodem als dé maand waarin elasticiteit vaak al ver te zoeken is. En nog achter adem rennen we de feestdagen in waarop het voorál gezellig moet zijn. Een wereld achter een woord; gezellig…. Het blijkt vaak dat iedereen daar zijn eigen invulling aan geeft, een beeld bij heeft, denkende dat dit beeld voor de ander ook geld. En dan blijkt niets minder waar… Je kunt teleurgesteld zijn, boos, machteloos en verdrietig. Verdrietig om het onbegrip, de verwijdering, de ander…

6. Eenzaamheid

Omdat je alleen bent of je alleen voélt, zelfs soms in gezelschap. Iedereen lijkt het gezellig te hebben, een doel en invulling, een eigen draai of vorm. Het is een kunst om dit te zien aankomen, het te herkennen of er doodgewoon naar uitzien omdat je kunt genieten van je eenzaamheid. Heerlijk lezen, benen op de bank en een spannend boek. Een hapje en drankje of zuurkool en een muziekje of filmpje binnen handbereik.

7. Verdriet

Omdat je niet gelukkig bent, omdat er iemand overleden is, omdat je net gescheiden bent, omdat je geldzorgen hebt of een ernstig zieke in je nabije omgeving. Er zijn duizenden redenen die de oorzaak kunnen zijn van verdriet of je verdrietig voelen. Niemand kan oordelen over jouw verdriet, niemand jouw verdriet invoelen; verdriet is er gewoon. Verdriet voel je vaak meer in een maand waarin iedereen samen lijkt te zijn, gelukkig lijkt te zijn, druk en verbonden lijkt te zijn. Soms is het niet wat het is, soms biedt delen perspectief, even huilen en het toelaten of er over schrijven of lezen kan helpen; maar de maand december blijft de donkerste maand van het jaar waarin diepste gevoelens op zoek gaan naar licht.

En dan ineens is het oudjaar. Licht in de vorm van vuurwerk kondigt een nieuw schoon jaar aan, met een lege agenda en ruimte voor plannen, voor verandering, voor mogelijkheden.  Menigeen haalt opgelucht adem en bijna geruisloos verdwijnen de zo uitvergroot beleefde emoties wat naar de achtergrond. Wellicht een meer heldere oplossing nabij. En de dagen worden wérkelijk langer, het licht neemt écht toe en we kunnen weer verder vooruit kijken dan in de vorige maand.

Alle hierboven genoemde gevoelens en emoties zijn heel goed te ondersteunen met homeopathische middelen. Niets menselijks is ons vreemd immers? Want alles wat we in de decembermaand voelen lijkt weliswaar groter en heftiger, maar ergens in ons ligt de gevoeligheid voor deze beleving. Anders kan december dat namelijk niet triggeren en doen ontstaan. Er is een bedding waar deze emoties in januari weer in terecht komen op weg naar de volgende decembermaand.

En natuurlijk lijkt dat ver weg en duwen we dat weer voor ons uit. Maar misschien is het een overweging, een mogelijkheid om álle decembermaanden die je nog resteren meer comfortabel te beleven. En dat kan écht, ongeacht je omstandigheden, ongeacht je beleving, ongeacht wie je bent.

Gewoon meer gelukkig, meer rustig, minder stress, minder slapeloosheid, minder zorgen, meer ontspannen en rustig. De kracht van de homeopathie ligt in de preventie! Goed om te weten als we weer een heel jaar voor ons hebben!

Fijne december maand! En vooral een heel fijn en gezond nieuwjaar!