Een op de drie Nederlanders denkt dat antibiotica nodig zijn bij griep

Nieuws
Antibiotica

De kennis over het gebruik van antibiotica onder Nederlanders is onvoldoende. Uit onderzoek blijkt dat 30 procent van de Nederlanders denkt dat het geneesmiddel nodig is bij griep.

Bij 60-plussers is dit ruim 37 procent, onder 18 tot 40-jarigen 27 procent, meldt onderzoeksbureau Flycatcher na rondvraag onder 2.500 respondenten.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is dit jaar een campagne gestart met de boodschap “Antibiotica werken niet tegen griep”. Bij overmatig gebruik kan het geneesmiddel zijn werking verliezen; ook wel antibioticaresistentie genoemd. Het onderzoeksbureau schrijft dat 13 procent van de Nederlanders niet op de hoogte is van deze gevolgen.

Twee derde van Nederlanders maakt zich zorgen over de antibioticaresistentie. Hoewel een groot deel zorgen heeft, verwacht 42 procent dat de farmaceutische industrie een oplossing zal vinden voor deze resistentie.​ Ruim 29 procent van de ondervraagden denkt dat een bacteriële infectie nooit vanzelf geneest, maar hier altijd een antibioticum voor nodig is. Bij 60-plussers ligt dit percentage hoger: 42 procent.

Bron: NU.nl

Foto: oliver.dodd (Flickr. CC BY)