Een te lage melkproductie

Borstvoeding en homeopathie
Borstvoeding

Het regent buiten, ik heb net mijn praktijkdeur van het slot gehaald, om 9 uur begint het telefonisch spreekuur.

Om 8.55u gaat de telefoon: een jonge vrouw, ze heeft mijn nummer gekregen van een vriendin. Ze is sinds 7 dagen de trotse moeder van een zoon. De bevalling verliep voorspoedig, tot de laatste perswee: ze kreeg een totale inscheuring. Het hechten van de wond kon alleen gebeuren onder narcose, in het ziekenhuis. Ze vertelt dat het grappig was hoe luchtig ze eronder was, overmand door de blijdschap met haar kind. Gezellig pratend met het operatie-personeel ging ze onder narcose. Eenmaal thuis voert de blijdschap de boventoon. Haar zoon slaapt lang en veel, de eerste nacht had hij al doorgeslapen. De wond is wel pijnlijk vooral bij het rechtop zitten, de pijnstillers die ze van het ziekenhuis krijgt werken niet echt voldoende, maar halen wel de scherpe kantjes van de pijn af. Ze gebruikt ook homeopathische middelen, die ook wel lijken te helpen. Alleen is ze al een week niet meer naar de wc geweest en ze ziet daar als een berg tegen op.

Onvoldoende voeding

De borstvoeding leek goed op gang te komen, al was het aanleggen ontzettend pijnlijk. De vroedvrouw had ter controle een hele voeding naast haar gezeten en zag ook dat het mondje van haar zoon melk had na een voeding en hij viel erna ook altijd meteen in slaap. Wel plaste hij minder dan je zou verwachten en was hij zo tegen de avond behoorlijk ontevreden en moeilijk te troosten, dat trok echter na een uurtje weer weg. Na een week werd hij gewogen en bleek toch dat hij teveel afgevallen was in die eerste week. Onvoldoende voeding, te weinig melk…

Te lage melkproductie

Ik vond het een duidelijk verhaal, zowel de narcose als de pijn hadden gezorgd voor een te lage melkproductie, bovendien had het kindje waarschijnlijk ook wat narcose binnen gekregen met de eerste voedingen en was het daarom wellicht te slaperig geweest om goed te zuigen waardoor de prikkel voor de aanmaak van de melk ook minder sterk was. Het is van belang dat de narcose snel het lichaam verlaat, dat kan gestimuleerd worden door een homeopathisch middel. Ook de pijn kon veel beter behandeld worden. Tegen de obstipatie gaf ik haar de tip om 5 gedroogde abrikozen te eten en de wasmand voor haar neer te zetten als ze naar de wc zou gaan, zodat ze daar lekker met een kussen op kon leunen en ik vertelde haar dat ze de ademhalingsoefening voor de persweeën ook hierbij kon gebruiken.

De kraamhulp kwam de middelen ophalen. Ik spreek haar 2 dagen later, de pijn is veel minder geworden, de melkproductie nam al toe en haar zoon begon meer te plassen. Ze was ook naar het toilet geweest, een soort kleine bevalling was het geweest maar ze voelde zich in alle opzichten kilo’s lichter… En haar zoon werd zwaarder.

Dit artikel is geschreven door Gerda Greeven.