Een zieke kat is niet normaal

Homeopathie en dieren
Voor voor katten

Van slechte bakstenen en verrot hout kan je geen eerste klas villa bouwen. Goede bakstenen vormen de solide basis van je huis en correct behandeld hout is tegen weer en wind bestand. Een huis gaat immers net zolang mee als de zwakste bouwsteen waar het van is gemaakt. Met topkwaliteit onderdelen moet af en toe een (b)likje verf en hier en daar een dakpan recht leggen genoeg zijn.

Dat geldt ook voor het kattenlijfje. Met de juiste bouwstenen ontwikkelt zich een robuust dier dat zonder veel problemen zijn leven lang gezond blijft. Maar wat zijn dan die bouwstenen? Waar komen ze vandaan? De moederpoes heeft tijdens haar dracht immers geen bezoek aan de bouwmarkt gebracht. Hoe komt ze dan aan goede bouwstenen voor de kittens die in haar buik groeien?
Het antwoord daarop is heel simpel. De bouwstenen om een kitten te maken komen van het voer dat de moederpoes eet. En net zoals bij het voorbeeld van het bouwen van een huis, kan poeslief geen gezonde kittens op de wereld zetten als ze zelf slecht voer eet.

Voeding is enorm belangrijk, maar natuurlijk spelen er meer factoren mee die bepalen of een kat fit en vitaal is en blijft. Erfelijke factoren en de leefomgeving hebben ook hun effect op de ontwikkeling van de kat, maar zelfs dan heeft een goede voeding nog steeds veel invloed op de kwaliteit van het leven.

Allereerst is er heel veel energie nodig voor het maken van kittens. Een drachtige poes moet niet alleen voor zichzelf, maar ze moet ook voor haar kittens de kachel brandend houden. Ze heeft daar veel calorieën voor nodig. En hoe vetter haar prooi, hoe meer calorieën. Naast de verbranding van de eiwitten zijn dierlijke vetten in het voer een prachtige ‘schone’ brandstof. Dit in tegenstelling tot plantaardige vetten die veel nadelige eigenschappen hebben.

Als poeslief en haar kittens van voldoende energie zijn voorzien, kan het lichaam van de moederpoes de rest van de voeding gebruiken als de bakstenen van het huis. De eiwitten vormen samen met de vetten, mineralen en vitaminen alle onderdelen die nodig zijn voor het bouwen van de nieuwe kittens. En ook hier is het weer belangrijk dat het dierlijke eiwitten zijn. Alleen dierlijke eiwitten zijn compleet. Die hebben alle aminozuren waarvan het kitten in spe ieder gewenst weefsel, lichaamsvocht of bot kan maken. Plantaardige eiwitten missen aminozuren. En net als de bouwtekening van de villa, heeft een kitten ook een bouwplan, inclusief het boodschappenlijstje voor de benodigde onderdelen. Ontbreken er onderdelen dan zal het eindresultaat niet volgens plan opgeleverd kunnen worden.

Zijn de kittens eenmaal geboren, dan begint het groter groeien. Ook hierbij is de voeding alles! De moedermelk moet van topkwaliteit zijn. Hiervoor moet de moederpoes dus nog steeds optimale voeding krijgen. En na het spenen bepaalt wat het kitten zelf eet hoe gezond het dier zal worden en blijven.

Het feit dat een kat een pure vleeseter is betekent dat zijn voeding ook werkelijk uit vlees moet bestaan. Een overmaat aan plantaardige bestanddelen in het voer vormt een overbodige ballast voor het lichaam. De kat kan er geen optimaal gebruik van maken waardoor het voer niet alleen overbodig is, maar ook de plaats inneemt van voer dat wel geschikt is voor het dier. Een buik vol granen is een buik zonder vlees. Ieder eiwit dat niet compleet is moet gecompenseerd worden terwijl dierlijk eiwitten alle aminozuren bevatten die de kat nodig heeft. Plantaardige vetten bevatten niet de voor de kat zo belangrijke cholesterol. En vitamine A en D zijn een natuurlijk bestanddeel van vlees. Katten kunnen immers geen vitamine A uit plantaardig betacaroteen maken.

We veroorzaken een heleboel gezondheidsproblemen door katten niet van de juiste bouwstenen te voorzien. Het goed onderhouden van een lichaam houdt het in topconditie en draagt bij aan het welzijn van de kat. Nogmaals, een goede voeding is alles. Darmproblemen die ontstaan door verkeerd voer veroorzaken op hun beurt weer een kettingreactie aan ziektes. Allergieën, diabetes, obesitas en nierproblemen zijn allemaal het gevolg van een dieet dat niet bij de kat past.

Bespaar je kat en jezelf de ellende en de stress van een leven vol gezondheidsproblemen en ziektes. En bespaar ook letterlijk het geld dat de dierenarts gaat kosten. Geef voer dat bij de kat past en houd hem op de natuurlijke manier gezond. Goed voeren is niet moeilijk!

Arrianne
www.voervoorkatten.nl