Eenvoudig je cholesterol verlagen

Cholesterol

Hoewel het gebruik van te veel verzadigde vetten vaak als oorzaak voor een hoog cholesterol wordt gedacht is er een andere verklaring meer voor de hand liggend.

De vertering van deze verzadigde vetten kost het lichaam erg veel energie en gaat over meerdere stappen. Koolhydraten daarentegen vormen de basis voor snelle bloedglucose stijgingen waarbij het teveel aan glucose, dat niet verbrandt wordt in de cellen opgeslagen wordt als glycogeen, een voorstadium van vet en cholesterol. De hoogste concentratie van glycogeen bevindt zich in de lever en juist in de lever wordt cholesterol gemaakt van het voorradige glycogeen. De basis voor een hoog cholesterol ligt in de voorraad glycogeen die zoals duidelijk is voor het merendeel uit glucose en dus uit koolhydraten (meelspijzen) gewonnen wordt. Als ‘bewijsvoering’ voor bovenstaande benadering kan aangehaald worden dat mensen die het zogenaamde Atkins dieet volgen allemaal erg veel verzadigde vetten eten en toch allemaal een laag cholesterol hebben. Daarentegen heeft het uitsluitende gebruik van meervoudig onverzadigde vetzuren zonder het gelijktijdig verminderen van het koolhydraatgebruik slechts ongeveer 10% cholesterolvermindering tot gevolg, wat meestal een veel te geringe verlaging is.

Cholesterol verlagen?

Hieronder enkele maatregelen die je zelf kunt nemen om cholesterol te verlagen:

  • Verminder het gebruik van de hoeveelheid koolhydraten (aardappelen, rijst, pizza, macaroni, spaghetti en brood)
  • Als u deze producten gebruikt eet dan zoveel mogelijk volkoren producten
  • Gebruik als ontbijt het zogenaamde Budwigpapje. Dit bevat veel omega 3 vetzuren en heeft een cholesterolverlagend effect
  • Overleg met uw behandelend homeopaat over het gebruik van een voor u specifiek orgaanmiddel om de leverfunctie te ondersteunen in oertinctuur
  • Ook het gebruik van knoflooktabletten ondersteunt het verlagen van de cholesterolspiegel
  • En ook het plantaardige voedingssupplement Sytrinol van Solgar biedt goede ondersteuning

Recept Budwigpapje

  • Biogarde kwark, en/of Biogarde of Vifit-yoghurt, ongeveer 3 eetlepels
  • 1 eetlepel lijnzaadolie (koudgeperst)
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 1 eetlepel lecithine granulaat (korrels)
  • 1-2 eetlepels tarwekiemen
  • een halve eetlepel zemelen
  • eventueel (geroosterd) sesamzaad
  • Om er smaak aan te geven en te zoeten: een eetlepel dadelstroop of honing, of wat vruchten zoals dadels en banaan, of gewoon wat vruchtenkwark of yoghurt er door heen mengen. [Bron: IOCOB]