Effectief gewicht verliezen

Gezond leven

De onderstaande methode van reguleren van het lichaamsgewicht maakt gebruik van de wijze waarop ons lichaam met energie omgaat. Het gaat niet over calorieën tellen en vermindering van eten maar veel meer over wat en hoe te eten.

De energie huishouding in het menselijk lichaam wordt geregeld vanuit de hersenstam, het verlengde merg. Er zijn kortweg twee energiebronnen:

  • de koolhydraten ofwel suikers
  • de vetten

De snelle energie

De koolhydraten zijn de snelle energie leveranciers. Dat betekent dat koolhydraten in het lichaam heel snel in suikers (ofwel glucose) worden omgezet en vervolgens een snelle stijging van de bloedsuiker bewerkstelligen. De snelle stijging van bloedsuiker maakt dat de alvleesklier zeer snel reageert met de aanmaak van insuline om de hoger suikerspiegel weer naar normaal terug te brengen. Dit gebeurt bij een goed functionerende alvleesklier binnen ongeveer twee uur. Daarbij daalt de suikerspiegel vaak nog even door waardoor hij juist lager wordt. Het gevolg is een hongergevoel en de behoeft aan, jawel, opnieuw koolhydraten. Als de glucose uit de vorige voeding nog niet verbrand is wordt deze opgeslagen als makkelijk aan te spreken vet voorraad, glycogeen genaamd. Wordt de glycogeen niet alsnog omgezet en opgebruikt als energie tijdens werken of sporten dan wordt het lichaamsvet. Zo wordt men door steeds koolhydraten te eten dik.

De langzame energie

Van de vetten in voeding, dus van vette voeding wordt men in beginsel niet dik. Om de vetten in energie om te zetten en te verbranden moet het lichaam er bijna ongeveer evenveel energie instoppen dan dat er uit komt. Vetten hebben wel het voordeel dat ze een groot en langdurig verzadigingsgevoel geven en honger en de drang om opnieuw te eten voorkomen.

Hongergevoel

Als de maag leeg is gaat er een signaal naar de hersenstam dat er een hongergevoel aan het ontstaan is. Dit hongergevoel stimuleert de behoefte om te eten en moet dus zoveel mogelijk voorkomen worden. Een lege maag moet dus voorkomen worden. Dat wil zeggen dat je om af te vallen vooral regelmatig moet eten.

Eten

Het hongergevoel wordt het effectiefst voorkomen door voeding die niet snel verteerd en geen of weinig koolhydraten (suiker) bevat. Deze voedingsmiddelen zijn:

  • eiwitten
  • vetten
  • groenten

Energie en de hersenstam

De hersenstam heeft voor de energiehuishouding grofweg twee standen. Voor de primaire energiewinning wordt primair gebruik gemaakt van koolhydraten of van vetten. De gemakkelijkste en daarom de verleidelijkste stand is de koolhydraatverbranding. Koolhydraten zijn namelijk gemakkelijk toegankelijk en makkelijk te verteren. Het nadeel echter is de snelle verbranding en het terugkerende hongergevoel met alle gevolgen van dien.

Het is dus zaak de ‘energieschakelaar’ in de hersenstam om te zetten op energiewinning uit vetten. Het voordeel van vetverbranding is:

  • veel stabieler bloedsuiker
  • toename van vitaliteit
  • verminderd hongergevoel
  • afname van het lichaamsgewicht

Het omzetten van de ‘energieschakelaar’ in de hersenstam gaat als volgt:

Kort dieet
De eerste 3 dagen totaal koolhydraatvrij eten (d.w.z. geen brood, rijst, spaghetti, macaroni, geen suiker, geen fruit).

Veel groente, bonen, zuivel, eiwitten, vlees, vis gevogelte. Minstens twee liter water drinken. Het advies is vooral frequent eten, een hongergevoel moet te allen tijde worden voorkomen.

Het mechanisme

Het signaal vanuit de maag naar de hersenstam is dan dat er voldoende voeding aanwezig is. Intussen daalt de glucosespiegel. Omdat de maag echter een geruststellend signaal naar de hersenstam afgeeft dat er voldoende voeding aanwezig is gaat de verbranding niet op de waakvlam maar schakelt gemakkelijk over op de vetverbranding.

Als de hersenstam door hongergevoel op de waakvlam stand zou gaan zoals bij diëten met hongergevoel gebeurt, dan is het heel moeilijk om af te vallen of ontstaat er het overbekende jo-jo effect. Dat wil zeggen dat je heel moeizaam afvalt en op het moment dat je weer ‘gewoon’ eet de kilo’s er weer op vliegen.

Het energiemanagement in de hersenstam is door het hongergevoel in een noodtoestand gebracht. Het lichaam zou kunnen verhongeren en dat kun je niet laten gebeuren als hersenstam. Dus vooral als reactie en overlevingsmechanisme snel een extra energievoorraad aanleggen en dat betekent extra lichaamsvet en dik worden.

In de eerste drie dagen ontstaat een hongergevoel in de spieren door de lagere glucose en blijft er een verzadigd gevoel in maag en hersenen. Als reactie op de verlaagde glucose in de spieren gaat de hersenstam de energie opgeslagen in het lichaamsvet aanspreken door dit om te zetten in glucose. Het gevolg is zonder meer een afname van de vetvoorraad en dus afvallen.

Na drie dagen heeft zich dit proces voltrokken en staat de schakelaar in de hersenstam op ‘vetverbranding’. Dan kunnen er ook weer voorzichtig wat koolhydraat houdende producten gegeten worden. Deze koolhydraat houdende producten moeten wel een laag glycemische index hebben d.w.z. ze moeten traag verteren. Deze vindt men voornamelijk in de volkorenproducten, dus die producten die zo min mogelijk geraffineerd zijn. Het lichaam moet bijna net zo veel energie stoppen in de vertering van deze volkorenproducten dan in vetten. Dus blijft de energieschakelaar in de hersenstam op ‘vetverbranding’ staan.

Blijf het koolhydraatgebruik echter beperken om verder af te vallen.

Onderhouden van de vetverbranding

Om de stand van de schakelaar in de hersenstam blijvend op vetverbranding te laten staan is het belangrijk om 1 dag per week totaal koolhydraatvrij te blijven eten. Als het normale of streefgewicht bereikt is kun je weer normaal eten met dien verstande dat het gebruik van koolhydraten beperkt gehouden moet worden en je met name gebruik blijft maken van volkoren producten.

Samenvatting

De eerste 3 dagen!
De eerste 3 dagen totaal koolhydraatvrij eten (d.w.z. geen brood, rijst, spaghetti, macaroni, geen suiker, geen fruit).

Veel groente, bonen, zuivel, eiwitten, vlees, vis gevogelte. Minstens twee liter water drinken. Het advies is vooral frequent eten, een hongergevoel moet te allen tijde worden voorkomen.

Daarna 6 van de 7 dagen:
Veel groente, bonen, zuivel, eiwitten, vlees, vis gevogelte. Minstens twee liter water drinken. Het advies is vooral frequent eten, een hongergevoel moet te allen tijde worden voorkomen. Koolhydraten in de vorm van volkoren of grofvolkoren producten kunnen beperkt toegevoegd worden.

De 7e dag:
Het is te adviseren om duurzaam 1 dag per week totaal koolhydraatvrij te eten om de energieschakelaar te de hersenstam te stabiliseren op vetverbranding.

Tijdens de periode van gewichtsverlies:
Is het gebruik van een goede multivitaminen/mineralen supplement van belang. Is het belangrijk om veel water te drinken. (minimaal 2 liter)
Is het gebruik van een laxerend preparaat als zemelen, Senne peulen of wapiti van belang om een goede stoelgang te verzekeren. Als de spijsvertering zich aangepast heeft aan het nieuwe evenwicht kunnen de laxerende middelen achterwege gelaten worden.

Homeopathie en gewichtsregulatie

Bovenomschreven functionele mechanisme werkt vaak uitstekend in het geval van een redelijk gezonde lichamelijke gesteldheid. In het geval van ziekelijk verstoorde orgaanfuncties, een sterke erfelijke aanleg, lichamelijke gesteldheid of emotionele verstoringen kan en moet er vaak meer gebeuren wil de vermindering van overgewicht duurzaam zijn.

In het geval van de sterke familiare belasting kunnen de passende middelen voorgeschreven worden om deze aanleg te helpen kanaliseren waardoor het gemakkelijker gemaakt wordt om het behaalde resultaat in gewichtsverlies niet weer te verliezen.

Ook dragen de belangrijke stofwisseling en spijsverteringsorganen als de schildklier, lever en alvleesklier hun verantwoordelijkheid het gezond houden van spijsvertering, stofwisseling en bijhorende metabolisme. Daar waar ontregelingen in de functie van deze belangrijke organen de gezonde gewichtsverhoudingen in de weg staan kunnen deze niet goed functionerende organen ondersteund worden in hun werking met de daarvoor aangewezen orgaanmiddelen.

Een voorbeeld hierbij is het middel Fucus vesicolosis, beter bekend als kelp. Kelptabletten bevatten een klein beetje jodium. Kelptabletten ondersteunen o.a. omdat ze jodium bevatten, de gezonde functie van de schildklier. En bij een wat traag werkende schildklier die beter zijn werk gaat doen en weer normaal gaat functioneren gaat het afvallen gemakkelijker.

Ook kent de homeopathie vitaliserende middelen die de weerbaarheid, de vitaliteit en de levensvreugde ondersteunen. Meer vitaliteit, energie en levenslust betekent vaak ook meer beweging wat op zijn beurt weer bijdraagt aan gewichtsverlies.

Een vaak meer ongrijpbaar element in voeding speelt daar waar door verdriet of spanningen te veel koolhydraten en dus suikers gegeten worden. Door glucose, suiker te eten zijn we ‘lief’ voor ons zelf en zo kunnen we koolhydraat houdende voedingsmiddelen gebruiken om de spanningen die zich overal in het leven kunnen voor doen te compenseren.

Zo kan stress op het werk als reactie de gang naar de koel of voorraadkast na werktijd aanjagen. De avondlijke snaaibuien werken doorgaans zeer ongunstig op de wens gewicht te verliezen omdat de ingenomen koolhydraten s ’nachts niet verbrand worden en als resultaat een gewichtsvermeerdering ten gevolge hebben.

Homeopathische middelen die voorgeschreven worden op precies die soort stress waaraan de patiënt lijdt dragen bij aan een evenwichtiger emotionele balans waardoor het verlangen naar koolhydraatrijke voedingsproducten en stress-eten tot het verleden kunnen gaan behoren.

De lichamelijke gesteldheid, de familiare aanleg, het verstoorde orgaan functioneren, de gespannen leefomstandigheden kunnen met de juiste homeopathische ondersteuning terug in balans gebracht worden. De toegenomen gezondheid, de betere emotionele en mentale balans gecombineerd met de juiste voedingsmethodiek maken dat de gewichtsproblematiek, duurzaam tot het verleden zal gaan behoren.