Extra onderzoek naar bijwerkingen HPV-vaccinatie

Nieuws
HPV vaccinatie

Er komt extra onderzoek naar bijwerkingen van vermoeidheid na de HPV-vaccinatie, het vaccin dat meisjes vanaf dertien jaar moet beschermen tegen baarmoederhalskanker.

Dat maakt Bijwerkingen-instituut Lareb vandaag bekend. Het HPV-vaccin werd in 2009 geïntroduceerd en zorgt sindsdien voor veel discussie. In totaal werden 1142 meldingen gedaan van bijwerkingen na HPV-vaccinatie. 167 wijzen op vermoeidheid. Ook in landen als Engeland en Denemarken zijn gevallen gemeld van meisjes die dusdanig moe zijn dat ze nauwelijks meer van de bank komen.

Lareb start nader onderzoek naar de meldingen van langdurige vermoeidheid en meldingen waarbij sprake is van (bijna) flauwvallen in combinatie met duizeligheid. Ook het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA wil dat er opnieuw naar bijwerkingen wordt gekeken.

In radio EenVandaag op Radio 1 vertelde Agnes Kant, directeur van Lareb, over de aanleiding van dit nieuwe onderzoek en de klachten die na HPV-vaccinatie zijn ontstaan. Ook in die uitzending een gesprek met Esther Keppel, haar dochter ondervond ernstige bijwerkingen van het middel. Luister hier het interview terug »