Gepest worden

Ervaringen uit de praktijk
Gepest worden

Het is pijnlijk als je eigen kind gepest wordt, dat doet zeer. De achtergrond van ieder pestverhaal is anders.

In mijn praktijk zie ik regelmatig kinderen die gepest worden. Vanuit de homeopathie is inzicht in de achtergronden belangrijk. Ik geef 3 voorbeelden van kinderen die ieder door een ander homeopathisch middel geen last meer hebben van pesten.

Hoofdpijn, behalve op zaterdag

Een meisje van 10 komt omdat ze hoofdpijn heeft, behalve op zaterdag. Jantze is ook somber en wil niet naar school. Ze is tip top verzorgd en draagt een grote bril. Ze wordt “nerd” genoemd en dat vindt ze vreselijk. Op mijn vraag over de kinderen van haar klas, haalt ze haar neus op en zegt: “Ze zijn dom, ze praten alleen maar over jongens en stomme kleren.” Door de nare opmerkingen die ze kreeg, zit ze liever alleen. “Ik heb geleerd mijn vinger niet meer op te steken als de juf iets vraagt, anders schelden ze me in de pauze uit.” Janze is een vroeg wijs en intelligent kind dat thuis vaak kribbig is.

Als homeopaat is het belangrijk dat ik echt begrijp waarom ze zich gedraagt zoals ze doet en wat voor lichamelijke of psychische problemen dit veroorzaakt. Jantze wil graag gezien worden en etaleert hiervoor onhandig haar slimheid. Minder slimme kinderen vinden dat vreselijk en straffen dat genadeloos af. Ik snap haar problematiek en herken een homeopathisch middel dat bij haar past. Hierop verandert haar gedrag, ze stelt zich op school kwetsbaarder op, is belangstellend naar anderen en hoeft zich niet meer te bewijzen. Thuis is ze vrolijker en de hoofdpijn verdwijnt.

Buikpijn, hoofdpijn en angstig

Auke is 9, klein van stuk en heel verlegen en wordt op school gepest. Hij komt buik- en hoofdpijn en angsten. Thuis speelt hij het liefst alleen. Op school durft hij geen antwoord te geven op vragen van de meester en hij presteert onder zijn niveau. Als ik hem vragen stel kijkt hij hulpeloos naar zijn moeder die moet antwoorden. Hij krijgt een homeopathisch middel waar hij krachtiger door wordt. Hij krijgt 2 vriendjes en bijt meer van zich af.

Gepest om overgewicht

Samen met haar moeder en broertje komt een meisje van 12 op consult. Ryanne wordt gepest op school omdat ze overgewicht heeft. Tijdens het consult zie ik dat ze haar broertje erg bemoedert en met haar moeder als een vriendin praat. Ze is te wijs en verantwoordelijk voor haar leeftijd. Alsof ze een kinderfase heeft overgeslagen. Op school heeft ze weinig aansluiting, in de buurt wel daar speelt ze vooral met jongere kinderen. Thuis gaat het goed, ze is er vrolijk en behulpzaam. Ze heeft een hekel aan school en wil zo snel mogelijk in een kinderdagverblijf gaan werken. Ze heeft regelmatig heftige buikpijnen. De problematiek bij Ryanne is complexer. Haar moeder werd vroeger ook gepest en is een angstige vrouw. De buikpijn is een typische familiekwaal. Ik geef haar als homeopaat ook een middel om de erfelijke belasting te verminderen en daarnaast een middel dat haar gedrag beïnvloedt. Ze is, met tussenposen, een jaar in behandeling . De buikpijn is snel minder en eindelijk heeft het Medisch Bewegen effect om haar gewicht. Gaandeweg zie ik haar meer kind worden en het pesten stopt.

Dit artikel is geschreven door Els Baars