Gilles de la Tourette zonder de bekende symptomen

Actueel
Gilles de la Tourette

De meeste mensen hebben er al eens van gehoord: het Syndroom van Gilles de la Tourette. Dat is toch die rare aandoening waarbij mensen zomaar vloeken middenin een zin? Ja dat klopt, maar weet je dat de meeste mensen met deze diagnose vaak heel andere symptomen hebben? En dat maar 10% van de mensen met Tourette schelden als tic hebben? Laten we eens kijken naar 2 verhalen van mensen met Tourette en wij zij zoal ervaren om wat meer inzicht te krijgen over deze bijzondere aandoening.

Jongen, 11 jaar

Een jongen van 11 jaar met Tourette die in de praktijk komt samen met zijn moeder spreekt over de tics die zich bij hem uiten als het extreem schrapen van zijn keel en heel veel snuiven. Daarnaast veel met zijn ogen knipperen. En hij kan er echt niets aan doen of het tegenhouden. Het gaat helemaal vanzelf. Hoe vervelend hij het zelf ook vindt (en de mensen om hem heen trouwens ook). Op school vindt de lerares het ook storend tijdens de les.

Dus toch maar naar de dokter om te kijken wat er aan de hand kon zijn. Een allergie misschien? Maar na onderzoek bleek het Tourette te zijn en hij heeft er direct medicijnen voor gekregen. Het gaat nu wel een stuk beter maar weg is het nog niet. En de medicijnen kunnen zorgen voor veel bijwerkingen en om zulke medicijnen nu de rest van je leven te moeten gebruiken, ja wil je dat? Hij is nog jong en heeft zijn hele leven nog voor zich.

Meisje, 19 jaar

Een meisje van 19 waarbij Tourette zich uit als een soort gekke bekken trekken maar ook heel veel kuchen, haar neus ophalen en onverwachte bewegingen met haar hoofd maken. Bij haar begon het al heel jong, toen ze een jaar of 5 was. De diagnose was best lastig, eerst van alles op het gebied van de luchtwegen onderzocht en de amandelen geknipt maar helaas, geen enkel effect. En de tics werden alleen maar erger, zeker toen ze in de puberteit kwam. Door stress en veel prikkels verergerde het ook.

Bij haar zijn geen medicijnen ingezet maar therapie om de aandacht van de tics af te leiden door sterk op iets anders te focussen. Ook dat helpt wel om de tics wat te beheersen voor de buitenwereld maar het kost heel veel energie. En thuis komen de tics dan vaak dubbel en dwars naar buiten. Ze is wel benieuwd wat homeopathie op dit gebied voor haar zou kunnen betekenen.

Zo zie je maar weer: 2 jongen mensen, beide met een vorm die de meeste mensen niet herkennen als symptomen van Tourette.

Actueel: kuchtics in Coronatijd

In Coronatijd zijn veel mensen alert op mensen die kuchen. Dit maakt het extra moeilijk voor Touretters met een kuch-tic. Je kunt je dus voorstellen dat voor bovengenoemde mensen deze tijd extra vervelend is. Want hoe houd je je staande in een wereld waarin het bijna een doodzonde is als je kucht en snuift en mensen je aankijken met een blik van: wat doe je hier, blijf thuis! En juist doordat mensen met Tourette vaak prikkelgevoelig zijn worden tics als deze juist nu veel erger….

Homeopathie en Tourette

Zoals hierboven genoemd zijn er, juist in deze coronatijd, veel triggers waar mensen met Tourette op kunnen reageren met tics. Dit kan erg vervelende situaties opleveren voor de persoon in kwestie. En behandeling met reguliere medicatie kan voor veel ongewenste bijwerkingen zorgen. 

Homeopathie kan rust brengen in de tics en daarnaast wordt er rekening gehouden met de specifieke individuele situatie van iedere unieke patiënt. Want hoewel het syndroom misschien hetzelfde is, de uiting van de tics, de achtergrond en de omgevingsfactoren zijn altijd uniek. Een advies op maat is dus vereist! Daarvoor ben je bij de homeopaat aan het juiste adres…..

Je vindt onze praktijken hier.