Helder denken zonder Naproxen

Ervaringen uit de praktijk
Helder denken zonder Naproxen

In mijn omgeving bereidde een oudere dame zich voor op haar naderende einde.  Zoals ze zei: ‘ik voel dat het einde nadert’. En ze was er rustig onder, nam afscheid van haar omgeving en haar besluit stond vast.   

Worsteling

Al weken, maanden dealde ze met sterk toenemende klachten, veel slapen en een zware vermoeidheid waar geen verandering in kwam. Elke ochtend een soort van tegen de dag opzien, zich toch nog weer in de benen hijsen, met name uit loyaliteit voor haar echtgenoot. Een worsteling, maar het leven loslaten kan natuurlijk ook best lastig zijn. Ze wilde niet meer eten of alleen maar mondjesmaat en selectief, ze wilde geen medicijnen meer van de huisarts, kortom helemaal niets meer.  

Ik volgde het proces, respecteerde haar keuzes en nam onbewust en later bewust waar wat er gebeurde en vooral wat er met haar gebeurde.

Glashelder

Kon ze warrig zijn in de afgelopen maanden, in de dagen nadat ze met de medicijnen gestopt was, werd ze glashelder, kon goed nadenken, kon beter op haar woorden komen en liet een mentaal, heel ander beeld zien. 

Ze overleed, deze dame en haar man bleef achter. Een pittige tijd volgde voor hem. En alsof hij aangestoken was door zijn overleden echtgenoot, meldde ook hij dat hij ál die medicijnen niet meer wilde innemen.  Eén daarvan was Naproxen, welke onder de groep NSAID’s valt.  Er zijn ongeveer 3 miljoen mensen in Nederland die deze geneesmiddelen gebruiken. Soms op voorschrift van de arts, maar deze medicijnen zijn ook vrij te koop.  

Deze oude heer had Naproxen voorgeschreven gekregen voor wat pijn in z’n heup. De fysiotherapeute, die elke week wat oefeningen met hem doet, tapet de heup in en de verbetering is mega.  

Op een dag geeft hij aan de Naproxen niet meer te willen nemen. Hoe is het dan met de pijn vragen zowel de thuiszorg als de huisarts. ‘Heel goed’, is het antwoord. En zo gezegd, zo gedaan.  

Even wonderlijk als bij zijn echtgenoot zichtbaar werd, verbeterde ook zijn spreken, zijn helderheid, zijn geheugen en zijn ‘op woorden komen’. Ook bewoog hij meer, nam meer initiatief en kon beter ordenen.  

Niet onschuldig

Het gebruik van Naproxen is zeker niet onschuldig. Misschien goed om zélf eens een test te doen om te kijken welke winst te behalen is, of welke andere mogelijkheden er zijn om met klachten om te gaan.  

Deze ervaring was een ervaring uit onverwachte hoek, maar zeer waardevol. Misschien ook voor anderen.  

Onze praktijken zijn er om hier over te sparren en mogelijkheden te onderzoeken.