Helft van alle kanker door ongezond leven

Nieuws
KWF Kankerbestrijding

KWF Kankerbestrijding stelt in een onderzoek dat zij deze week presenteerde dat de helft van alle kanker komt door ongezond leven. Roken, alcohol, overgewicht en weinig beweging zouden de boosdoeners zijn. Erfelijkheid en milieu zouden slechts enkele procenten van de gevallen van kanker veroorzaken. Natuurlijk is goed eten een voorwaarde op ook goed gezond te blijven. Natuurlijk is (te) veel alcohol gebruik niet gezondheid bevorderend. Natuurlijk moeten we niet teveel eten en genoeg bewegen. Deze bovengenoemde overwegingen vallen onder de categorie  voorwaardenscheppend en ondersteunend t.a.v. een gezond leven en een gezonde levensstijl.   Bovengenoemde beweringen zullen menig kankerpatiënt ernstig tekort doen. Een kankerpatiënt kan hierdoor onterecht een schuldgevoel ontwikkelen. Als KWF zou ik dit niet graag op m’n geweten willen hebben…

  • Een ziekte komt niet ‘zomaar uit de lucht vallen’.
  • Het ontwikkelen van ziekten vraagt een z.g. voedingsbodem (Terrain).  Met andere woorden; je moet er ontvankelijk voor zijn, anders krijg je het helemaal niet.
  • Preventie voor het ontwikkelen van ziekten wordt mede mogelijk door voorwaardenscheppende en gezondheid  ondersteunende maatregelen.
  • Verdrietige of stressvolle omstandigheden hebben altijd hun impact op een mensenleven. In statistisch 85% van de gevallen  zie je dat kanker zich openbaart, binnen het jaar, na langdurige en hevige verdriet- of stresssituaties.
  • En de ervaring vanuit onze langdurige praktijkvoering leert dat er zo goed als áltijd sprake is van erfelijke componenten. Vader, moeder, opa of oma,  in negen van de tien gevallen is de patiënt wel degelijk erfelijk belast. Het zit in de genen zeggen ze immers in de reguliere gezondheidszorg? Denk aan het zogenaamde dominante borstkankergen.
  • Tevens zien er erg vaak dat mensen die kanker ontwikkelen, meer dan eens gevaccineerd zijn op latere leeftijd.

Tegenover de stellende uitspraak van het KWF (Koningin Wilhelmina Fonds) zou ik dus graag wat nuanceringen aan willen brengen, mede uit respect voor de mens bij wie zich kanker heeft ontwikkeld. Vanuit onze ervaringen in onze homeopathische praktijken kunnen we gerust stellen dat er altijd sprake is van meerdere factoren bij elkaar die maken dat we dit soort ernstige ziekten kunnen gaan ontwikkelen. Dit wordt multi causaal genoemd. Laten we dus zorg dragen voor álle factoren die mogelijk een rol hierin spelen!