Hoe belangrijk is daglicht voor jouw gezondheid?

Gezond leven
Hoe belangrijk is daglicht voor jouw gezondheid?

Wakker worden van de zomerse ochtendzon, fluitende vogels ’s en de eerste zonnestralen die je gezicht bereiken. Heerlijk, toch? En we kunnen je vertellen, het is ook nog eens gezond! In dit artikel leer je meer over de invloed van daglicht op je gezondheid.

Biologische klok

Voor veel mensen is dit niet bekend maar de biologische klok heeft een enorme hoeveelheid op ons doen en laten. De biologische klok vertelt je lichaam namelijk wanneer het bedtijd is en dus tijd om moe te worden. Daarnaast zorgt het ook dat je temperatuur, bloeddruk en stofwisseling goed op het moment van de dag afgestemd zijn. Hoe die biologische klok naar wens functioneert? Jullie raden het al: daglicht!

Daglicht heeft veel meer invloed op je biologische klok dan kunstlicht. Bij een volle zon heeft de zon een sterkte van meer dan 100.000 lux. p een bewolkte dag is de lichtsterkte ongeveer 1000-2000 lux.. Kunstlicht komt vaak niet verder dan 150 tot 500 lux., dit is dus een aanzienlijk verschil. Dagelijks zo’n 10 minuten direct daglicht is al voldoende om je biologische klok ‘gelijk’ te zetten.  Aarzel dus niet en pak de fiets naar je werk of school!

Biologische klok

Blauw licht

Je hersenen krijgen een prikkel van blauw licht waardoor je actief en wakker wordt. Handig om je concentratie langer vast te houden maar niet om ’s avonds laat in slaap te vallen. Beeldschermen en daglicht brengen veel blauw licht met zich mee. Zorg dus dat je overdag in een ruimte zit waar voldoende daglicht naar binnen komt om je concentratie langer vast te houden. Gooi je gordijnen ’s ochtends vroeg gelijk open om een wakker gevoel te krijgen. Probeer ook 2 uur voor het slapengaan geen beeldscherm  te gebruiken om zodoende ’s avonds sneller in slaap te vallen. Er bestaan apps die blauwlicht filteren, dit is zeker een aanrader!

Donkere ruimtes met weinig blauw licht zorgen dus voor een slaperig gevoel en laten je biologische klok denken dat het bedtijd is. Voorkom dus dat je urenlang aan het werk bent in ruimtes waar het de hele dag donker is.

Kun je je beter concentreren door het uitzicht naar buiten te beperken? Probeer dan een semi transparant duorolgordijn om de combinatie tussen daglicht en privacy te behouden. Vitrage zijn ook enorm fijn in gebruik. Wat vitrage kant en klaar maakt, is dat je in een handomdraai de doorkijk en lichtinval aanpast. Wil je liever een luxere uitstraling? Dan is een raamshutter dé beste keuze.

Maak van daglicht je beste vriend en laat het bijdragen aan je gezondheid!

Dit artikel is een bijdrage van Veneta.