Iconische drogisterij in Haarlem

Algemeen
Drogist Haarlem

Drogisterij Van der Pigge in Haarlem is al eeuwen een blikvanger, een toeristische attractie zelfs. De speciaalzaak in geneeskrachtige kruidenpreparaten, voedingssupplementen en homeopathische geneesmiddelen vindt zijn oorsprong in 1821. Neem er eens een kijkje als je in de buurt bent, het is een prachtige zaak met een geweldig verhaal.

Verhaal

In een tijd waarin we druk zijn met zaken als flexwerken, anders met social media omgaan, elektrisch rijden en allerlei soorten energie vergelijken om nog duurzamer te leven, moet er soms ruimte zijn voor een mooi verhaal, bijvoorbeeld het relaas van Drogisterij AJ van der Pigge in Haarlem. In de stad zelf heeft men het vooral over Van der Pigge.

Opvallend pand

Het pand aan de Botermarkt, de plek waar alle Haarlemmers ter ontspanning op één van de vele terrassen plaatsnemen, is een opvallende verschijning. Het staat er altijd vol met klanten, die op zoek zijn naar homeopathische geneesmiddelen, geneeskrachtige kruiden, voedingssupplementen en kruidenpreparaten. Maar zoals het een ouderwetse drogist betaamt, kun je er ook een zak heerlijke drop vol laten scheppen. En zijn het geen klanten die het pand bevolken, dan staat er wel een groepje toeristen.

Ingesloten door een warenhuis

Niet alleen is het pand opvallend door de schitterende, klassieke gevel met de niet te missen gaper boven de deur. Dat is een houten beeld van een hoofd dat, door zijn exotische uitstraling, symbool staat voor de herkomst van geneesmiddelen die vaak van ver weg komen. Maar het pand springt vooral in het oog door haar omgeving. Rondom en zelfs bovenop Van der Pigge staat al jarenlang het gigantische gebouw van Vroom & Dreesmann. Een mooi bouwwerk weliswaar, een mix van de stijlen Amsterdamse School, Art deco en nieuwe zakelijkheid. Maar Van der Pigge werd er wel een beetje door ingesloten.

Van der Pigge als echte diehard

Begin jaren ’20 van de vorige eeuw wilden Vroom & Dreesmann eigenlijk alle panden op deze plek opkopen voor hun enorme winkelpand. De ene na de andere winkelier werd uitgekocht, maar Anton Van der Pigge wist van geen wijken. Zijn drogisterijzaak liep prima, en als het pand goed zou zijn voor V&D, zou het immers ook goed zijn voor hem. De geschiedenis kennen we: er werd doodleuk ‘omheen’ gebouwd, maar het warenhuis legde in 2015 het loodje en opvolger Hudson’s Bay was daarna een kort leven beschoren. Zo is Van der Pigge, ondanks de expansiedrift van zijn buren, een echte diehard gebleken. Naast de prachtige kerken, het Spaarne, de Haarlemmerhout en molen De Adriaan is Van der Pigge daarom een leuke tip als je eens in Haarlem rondslentert!

Dit artikel is geschreven door Pricewise.