Informatie op homeopathische geneesmiddelen moet terug

Nieuws
Indicatie moet terug op homeopathisch geneesmiddel

Het merendeel van de Nederlandse consumenten vindt het onacceptabel dat we in de winkel niet meer kunnen zien waar homeopathische geneesmiddelen voor bedoeld zijn. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau MetrixLab.

In 2012 verbood minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de uitleg op verpakkingen en in de bijsluiter van homeopathische middelen omdat de werking niet wetenschappelijk bewezen zou zijn.

Acht op de tien Nederlanders wil dat er een eind komt aan dit verbod. Ruim twee derde van de mensen gebruikt soms een homeopathisch middel. Drie kwart noemt aanduidingen zoals ‘bij griep of verkoudheid’, ‘bij stijve spieren en/of gewrichten’ en ‘bij slaapproblemen’ cruciaal om het juiste middel te kiezen.

Snel gehoor aan wensen consument

Patiëntenvereniging KVHN en Neprofarm, leverancier van zelfzorggeneesmiddelen, gaven de opdracht voor het onderzoek en hopen dat Schippers snel gehoor geeft aan de wens van de consument. „Mensen staan nu als het ware geblinddoekt voor de schappen, terwijl ze dat duidelijk niet willen”, zegt Bernard Mauritz, directeur van Neprofarm.

„Je kunt hen niet langer afhankelijk laten zijn van de kennis en welwillendheid van medewerkers in de drogist of apotheek. Wij willen informatie op homeopathische middelen daarom verplichten.”

Consumentenbond: “heroverweeg maatregel”

De Consumentenbond deed eerder al een oproep aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om zich nog eens te buigen over de (on)begrijpelijkheid van deze regeling voor consumenten.

„Wat heb je er aan dat er producten in het schap staan als er niet op staat wat je ermee moet?”, zei Bart Combée, directeur van de Consumentenbond, vorig jaar.

Wat vind jij?

Vind je ook dat de informatie terug moet op de verpakkingen of deel je het standpunt van minister Schippers? Laat het ons weten via onderstaande poll. Je kunt ook een reactie achterlaten op dit bericht.

[yop_poll id=”5″]