Internationale vrouwendag

Blog
internationale vrouwendag

Dé dag dat de vrouw massaal in het middelpunt staat. Op deze dag strijden we voor gelijkwaardigheid in onze samenleving.

In 1908 marcheerden er 15.000 vrouwen door New York City om te eisen voor beter loon, stemrecht en kortere werktijden. In 1910 presenteerde de leider van de ‘women’s office’ voor de Sociaal-Democratische Partij in Duitsland, Clara Zetkin, het idee om een Internationale Vrouwendag in te voeren. Elk land zou op één dag in het jaar vrouwen vieren en daarmee ook de eisen – voor en door vrouwen – kenbaar maken.

Internationale Mannendag

En ja, er is ook een Internationale Mannendag. Deze wordt gevierd op 19 november in 60 landen. Op Internationale Mannendag wordt er gefocust op de gezondheid van mannen en jongens, het verbeteren van genderrelaties, het bevorderen van gendergelijkheid en het benadrukken van positieve mannelijke rolmodellen. Ook heel belangrijk dus.

Nog steeds nodig

Internationale Vrouwendag is nog steeds hard nodig. Gendergelijkheid is nog steeds niet de norm en Nederland staat helaas nog op een beschamende 31e plek als het gaat om gendergelijkheid. Zo zijn vrouwen zijn nog steeds de dupe van ongelijke salarissen – ja, ook in de topsportwereld waar vrouwen minder prijzengeld krijgen of zelfs worden gevraagd minder hard hun best te doen, zodat mannen kunnen winnen.

Op de officiële site van IWD zegt de organisatie: ‘Al jarenlang strijden vrouwen voor zelfbeschikking, individuele rechten, vrijheid en een gelijkwaardige behandeling. Maar alleen de strijd aangaan met vrouwen blijkt een utopie en ook met de emancipatie van de man gaat het niet goed. Wij hebben mannen nodig die opstaan en zich hard maken voor emancipatie in de brede zin van het woord. Mannen die, net als ons, gelijkwaardigheid nastreven en dit als uiteindelijk doel hebben.

Keiharde strijd

Mijn visie; Vrouw zijn is geweldig! En dat zeg ik, me beseffende dat er vóór mij een generatie is geweest die keihard voor ons gestreden heeft. Mijn moeder was er zo één! En niet alleen voor ‘de vrouw’, maar vooral tegen onrecht in de wereld, tegen de atoombom, voor een vrouwencafé, voor open grenzen, voor beter beleid voor asielzoekers, voor gelijke inkomsten voor eenieder en noem maar op wat al nog meer.

Nu hebben we het in Nederland aardig goed, het gaat me aan het hart dat het in veel Oost-Europese, Aziatische, Afrikaanse, Zuid-America landen nog slecht gesteld is met de positie van de vrouw. Een recht zoals educatie bijvoorbeeld geeft zo veel meer mogelijkheden om je te ontwikkelen, het bied perspectief in een toekomst, dat beeld hebben veel vrouwen in de genoemde landen meestal niet, simpelweg omdat ze het niet kennen, de mogelijkheden er niet voor zijn, het RECHT er niet is en er niet voor gestreden wordt.

Educatie en zelfstandigheid

Als ik naar mezelf kijk en ook naar mijn kinderen, hoeveel kansen en mogelijkheden hebben we wel niet gekregen en hoe heeft educatie ons denken gevormd, zelfvertrouwen en een gevoel van een deel van de samenleving te zijn gegeven. Dat kun je je eigenlijk niet meer voorstellen hoe dat zou zijn in een land zonder educatiemogelijkheden voor de vrouw. Daarnaast het recht om te stemmen als vrouw, geeft ook  een gevoel van meetellen, er mogen zijn, hoe belangrijk is dat! Of het Recht om te mogen werken, je eigen inkomsten te ontvangen, zelfstandig ondernemer te mogen zijn. Ik vind dat een vrouw net zo veel rechten heeft als een man, op alle vlakken. En daarmee wil ik niet zeggen dat een vrouw zelfstandig of onafhankelijk ‘moet’ zijn, nee, de keuze moet mogelijk zijn.

Tijdens de opleiding tot homeopaat  heb ik ontdekt dat veel van onze onzekerheden over rechten en dergelijke ook van binnenuit de vrouw komen en dat zit weer diep verweven met je omgeving en het gezin waarin je opgegroeid bent. Homeopathisch gezien is dit je constitutie en je miasmatische achtergrond, via homeopathische behandeling draag je er aan mee om de vrouw bewust te worden over haar zelf en hoe ze in deze kwetste wil staan.

Steentje bijdragen

Ik probeer op mijn  manier ook mijn steentje bij te dragen, doormiddel van gesprekken met allerlei mensen in mijn omgeving, het positieve van goede gezondheid, juiste educatie en gezonde leefomstandigheden te benoemen en mensen die hulp nodig hebben door te sturen naar het juiste loket. Daarnaast een voorbeeld zijn voor jongeren, je verantwoordelijk voelen ook voor hun toekomst, motivatie en vooral heel veel begrip, geduld, en inlevingsvermogen in een ieder zijn of haar situatie tonen. Je dus ook kunnen aanpassen aan de andere en daarbij het groter geheel zien.

Mij zie je niet zo gauw demonstreren zoals mijn moeder deed, ik probeer het meer van binnenuit, de vrouw, de man, te stimuleren, deze laatste groep mag niet vergeten worden, want hier geldt het zelfde voor als bij de vrouw…….bewustwording!!