Interpolis schrapt vergoeding homeopathie

Nieuws
Interpolis

Ziektenkostenverzekeraar Interpolis gaat komend jaar fiks schrappen in de aanvullende verzekeringen. Zo verdwijnen de vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen als acupunctuur en homeopathie. Ook antroposofische en homeopathische geneesmiddelen worden niet langer vergoed. Bovendien verdwijnen vergoedingen voor brillen, kraampakketten, inentingen voor verre reizen en plaswekkers uit de aanvullende verzekering.

Meerwaarde

De verzekeraar wil vooral investeren in vergoedingen die meerwaarde hebben, zoals een betere buitenlanddekking en fysiotherapie, zaken waarbij volgens Interpolis ’torenhoge rekeningen’ kunnen ontstaan. “Het is niet zo dat we geen heil zien in alternatieve geneeswijzen”, zegt Interpolis-directeur Arné van de Boom in het AD. “Vergelijk het met winkelen in de Albert Heijn. Alles wat je in je karretje gooit, moet worden betaald. Ook spullen die in de kast blijven staan en nooit worden opgegeten.”

Concurrentieslag

De basisverzekering van Interpolis wordt volgend jaar 102,50 per maand, behalve voor Rabo-klanten (die betalen 92 euro per maand).

Zorgvergelijker

ZorgKiezer.nl denkt dat de concurrentieslag tussen verzekeraars dit jaar keihard zal worden. “Premies dalen met meer dan 100 euro. Verzekeraars moeten echter nog de premie van hun budget- en internetpolissen bekend maken en wij verwachten dat die premie nog forser gaat dalen. Goed nieuws voor de consument die dit jaar echt fors kan besparen op zijn zorgverzekering.”

Keuzevrijheid

De Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten (NVKH), Vereniging Homeopathie en KlassiekeHomeopathie.nl reageren woedend op het schrappen van de vergoeding. “Door het schrappen van de vergoeding wordt de barrière voor mensen om te kiezen voor een homeopathische behandeling groter. De verzekeraar voert een ontmoedigingsbeleid voor alternatieve behandelingen, wat neigt naar een politiek ingegeven keuze”, aldus klassiek homeopaat Ewald Stöteler. “Dit is weer een nieuwe stap in het belemmeren van de Keuzevrijheid van de patiënt. Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat we van ons laten horen.” KlassiekeHomeopathie.nl is samen met de NVKH een initiatief gestart via de website www.keuzevrijheid.nl.

Bekijk hieronder ook de reacties via de Facebook-pagina van Keuzevrijheid

Bron: ANP