Lichen Planus

Ervaringen uit de praktijk
lichen planus

Ongeveer 5 jaar geleden kreeg Janny een huidziekte Lichen Planus. In de reguliere gezondheidszorg heeft men geen medicijnen tegen deze, niet veel voorkomende, huidziekte. Het advies is dan Cortisonencrème gebruiken en eventueel lichttherapie.

Aangezien dit niet hielp, kreeg Janny een prednison kuur. Daar werd ze prompt behoorlijk ziek van, kreeg er een enorm opgezwollen gezicht van en ze kon bijna niet meer kijken. Daarbij werd ze er ook nog depressief van en kon de hele dag wel huilen. Maar de plekken op haar huid waren verdwenen, dacht ze!

Niets was echter minder waar. Ongeveer één maand na de kuur ontwikkelde ze wéér nieuwe plekken. Het advies van de dermatoloog was weer een nieuwe kuur en opnieuw werd ze daar weer erg ziek van. De plekken waren wederom snel verdwenen en naar ze hoopte, nu voorgoed. Niet dus, er kwam wéér een plekje terug. Janny was onderhand de wanhoop voorbij, ze werd gek van de jeuk. Ook in de mond kwamen de Lichen Planus plekjes en dat veroorzaakt een branderig gevoel in de mond. Ze vond het verontrustend want daarbij heb je een verhoogde kans op kanker in de mond.

De dermatoloog had nog één medicijn, Neoral. Dit medicijn wordt gebruikt bij mensen die getransplanteerd zijn, waarmee de afstotingsverschijnselen onderdrukt worden! Heftig dus! De dermatoloog gaf een een foldertje mee over Lichen Planus, met de mededeling dat Janny dit foldertje én de bijsluiter maar ‘even’ moest lezen, want daarin stond helder beschreven waarmee ze te maken had. Beter dan hij zelf kon uitleggen, zo sprak hij. In die folder/bijsluiter stond vetgedrukt dat er door het gebruik van Neoral een verhoogde kans op verschillende vormen van kanker was! Die verhoogde kans wás al aanwezig doordat Janny het ook in haar mond had. En ze huiverde bij het idee dat er een medicijn werd voorgeschreven die de kans op kanker in de mond nóg verder kan vergroten.

Op aanraden van een collega is Janny naar een homeopaat gegaan. Ze wist niet wat me overkwam. Een therapeut die alle tijd voor je heeft en werkelijk álles van je wil weten. Ook dingen waarvan je denkt dat die niks met je klacht hebben uit te staan, zoals hoe slaap je, waar hou je van, zoet, zuur enz. Maar ook alle ziektes die ze doorgemaakt heeft, wilde deze homeopaat weten. Ziektes in de familie, voorvallen in haar leven die indruk gemaakt hebben, haar menstruatiepatroon etc. De Lichen Planus op haar lichaam was snel verdwenen, maar in de mond was het erg hardnekkig. Uiteindelijk is het ook in haar mond blijvend genezen… dankzij homeopathische middelen!

Wil je ook weten wat homeopathie voor jou kan betekenen? Raadpleeg dan een klassiek homeopaat bij jou in de buurt »