Lichen Sclerosus

Ervaringen uit de praktijk
Lichen sclerosus

Een jonge moeder met haar 7 jarige dochtertje komt mijn spreekkamer binnen. Na onderzoek door de huidarts werd de diagnose Lichen Sclerosus gesteld.

Moeder was erg geschrokken door deze diagnose omdat haar verteld was dat deze huidklacht zich in de toekomst,  kwaadaardig zou kunnen ontwikkelen. Om dit te misschien te voorkomen zei ze,  zocht ze homeopathische ondersteuning. In haar voorgeslacht komen we voornamelijke reuma, diabetes, schildklierlijden en hoge bloeddruk tegen, echter geen kwaadaardige ziekten.

Tijdens het consult bleek het meiske van een delicate constitutie te zijn, zo dat haar moeder stelde haar altijd als ‘een engeltje’ gezien te hebben. Ze treedt inderdaad te voorschijn als een heel verlegen, lief en delicaat meisje dat gemakkelijk huilt als ze over haarzelf vertelt en dat moeite heeft om niet naar moeder te kijken terwijl ze mij antwoord geeft. De lichen plek zit op haar geslachtsdeel aan de linkerkant. Het begint als een bloeduitstortinkje waarna de plek bleek wordt en de huid atrofieerd. Zo is de plek geleidelijk steeds een beetje groter geworden en kan deze er bij tijd en wijle erg onrustig uitzien.

Ze heeft tot dan toe verder een redelijk gezonde jeugd met zo nu en dan een virusinfectie als een griep bijvoorbeeld. Ook de waterpokken heeft ze gewoon doorgemaakt als 3-jarige. Een ernstiger situatie deed zich voor op 5 jarige leeftijd in de vorm van sterk verlaagde bloedplaatjes (Thrombocytopenie) waardoor ze spontaan onder de blauwe plekken zat. Ze is hiervoor in het ziekenhuis opgenomen geweest. Een dergelijke crisis situatie bij een jong kind maakt dat ik extra alert ben, wanneer zich later een ziekte als lichen sclerosus openbaart. Kennelijk speelt er bij dit jonge meisje op de achtergrond een serieuze ziektetendens een rol, die in staat is deze klachten op te roepen of te veroorzaken.

Uit de anamnese blijkt verder dat slapen van baby af aan een probleem is geweest. Ze sliep, zonder nadere specifering, eigenlijk nooit goed. Ze is van nature delicaat gebouwd en toch langzaam in haar gedragingen en in het verwoorden en uitdrukken van zichzelf. Tot en met het eten en drinken aan toe, alles gaat langzaam. Ze eet liever warm dan een broodmaaltijd en ze heeft een hekel aan vlees. Wel is ze dol op zoetigheid en vooral  op chocolade. Je zou kunnen zeggen dat ze heel voorzichtig is. Dat terwijl ze zeker de ambitie heeft om alles heel goed te doen. Ze is een ‘pietje precies’. Ze streeft ernaar om in alles met haar oudere broer en zus te kunnen wedijveren. Ze knuffelt graag en als ze zich veilig voelt kan ze je de oren van het hoofd kletsen.

De homeopathische behandeling van Lichen Sclerosus

Op basis van de serieuze klachten in haar biografie, op haar jonge leeftijd al, besluit ik haar een homeopathisch middel te geven om haar weerstand te verhogen afgewisseld met een geneesmiddel op de mogelijk erfelijke belasting en ‘het mens beeld’ dat ze vertoont. Na het begin van de behandeling neemt haar gevoeligheid voor virusziekten al spoedig af. Af en toe wat buikpijn als ze de lat voor haarzelf te hoog legt.

Met de lichenplek is het wisselend, van rustiger naar actiever met af en toe een bloedinkje in de bleke, geatrofieerde huid. Geleidelijk echter wordt de huid weer dikker en roder, wat wil zeggen dat de huid herstelde en weer haar normale, gezonde aanzien kreeg. Na een aanvankelijk wisselend patroon,  ging het geleidelijk beter, werd de lichenplek kleiner en kleiner om uiteindelijk binnen 2 jaar helemaal en dus ogenschijnlijk ‘spontaan’, te verdwijnen. Er is hier echter een klein wondertje geschiedt. Lichenplekken verdwijnen doorgaans niet uit zichzelf maar worden alleen maar erger. Deze plek, die zich eerst gedroeg als een normale lichenplek en dus alleen maar groter werd, kan niet spontaan verdwijnen. De plek kan alleen ‘spontaan’ verdwijnen als dat wat haar veroorzaakt heeft eerst verdwijnt.

Gebruik makend van de aangewezen homeopathische middelen is eerst de oorzaak genezen waardoor als gevolg de lichen plek verdween.