Lichtjesdag voor de overleden kinderen

Wereld Lichtjesdag

Op Lichtjesdag steken over de hele wereld mensen ’s avonds een kaarsje aan voor alle overleden kinderen.

Doordat over de hele wereld verschillende tijdszones zijn, is het idee dat gedurende die 24 uur elk uur lichtjes worden aangestoken. Zo gaat er een golf van licht over de hele wereld. Deze dag is ooit in 1997 ontstaan in Amerika; World Wide Candle Lighting.

Het allerergste in een mensenleven is, zoals mensen die het overkomen is zeggen, het overlijden van je kind. Het natuurlijk verloop is immers andersom? Als ouder hoor je je kind niet te overleven. Het overlijden van je kind, kan zo’n impact hebben dat je zelf eigenlijk niet verder kunt leven. Wat is de zin van het bestaan dan nog? Of soms andersom, dat ouders zich realiseren dat het juist een omslag gegeven heeft. Een omslag in de zin van het heeft iets goeds gebracht voor de mensheid en/of wereld. Iets wat door gedragen kan worden. Maar de pijn zal zeker blijven.

Een mooi initiatief is dan zo’n wereld lichtjesdag, misschien niet eens bij iedereen bekend. In het diepst van de winter, steken we dan om exact 19.00 uur ’s avonds één of meerdere kaarsjes aan om zo stil te staan bij het kind dat we verloren hebben. Door de grote verschillen in tijd is het effect van het aansteken op hetzelfde uur, een grote golf van licht doorlopend als een golf, over de hele wereld. Wat moet dat van bovenaf een mooi gezicht zijn als iedereen daar aan mee zou doen.

Dit prachtige initiatief poetst natuurlijk niet het verdriet van binnen weg. En dat hoeft ook niet, want iemand die overleden is, verdiént ook dat er aan hem of haar gedacht wordt. Alleen je moet het wel een plekje kunnen geven, je moet wel verder kunnen leven, je moet er wel over kunnen praten en je moet ook kunnen huilen om soms een beetje verlichting te vinden.

Verdriet en homeopathie

In de homeopathie noemen we dingen die ons overkomen, incidenten. Je kiest er niet voor, ze komen op je pad en je hebt er mee te dealen. Het leven is niet altijd redelijk… Bij veel verdriet is er sprake van onbalans. Logisch! De kracht van de homeopathie is de balans terug te brengen. Ook in verdrietssituaties, hoewel je je dat misschien nauwelijks voor kunt stellen. Echter de gevolgen van verdriet; slecht slapen, depressieve gevoelens, pijn van binnen, boosheid en onmacht, de peilloze diepte van verdriet, slecht eten, afvallen etc. vragen om hulp. En je kunt er van op aan dat al onze praktijken hierin gespecialiseerd zijn en de gevolgen van groot verdriet met de homeopathische middelen kunnen behandelen.

Wereld lichtjesdag is een mooi moment om met elkaar het verdriet van anderen mee te helpen dragen, zodat het wellicht iets lichter wordt en beter om mee te dealen.

“De dokter van de toekomst zal geen medicijnen meer geven, maar zal zijn patiënten interesseren voor de zorg van het menselijk lichaam, voor voeding en voor de oorzaak en de preventie van ziekte” – Thomas Edison 1847-1931