Longontsteking; een complicatie van griep

Actueel
Griep en hoesten

Natuurlijk kent ook onze praktijk veel meer drukte rondom een griepseizoen. En hoewel mensen altijd als ze enige tijd onder behandeling zijn veel meer weerstand hebben, geen griep meer krijgen of nog een beetje, maar in ieder geval zonder complicaties, zijn de mensen die net onder behandeling zijn vaak nog wel de klos.

Ieder seizoen zie je dat er dan een bepaald homeopathisch middel is, afhankelijk van de klachten waar de meeste grieppatiënten goed en weer snel op verbeteren. Maar soms bellen mensen ook wat laat. Met het idee in het achterhoofd dat ze toch gewoon een griepje moeten kunnen hebben, verergeren hun klachten en gaan dan tijdens deze epidemie richting longontsteking.

Raadpleeg je dan de huisarts, dan schrijft deze zoals gebruikelijk antibiotica voor. Maar ook hierop zie je mensen heel lang nog hoesten. Alsof ze er niet door komen. Kleine kinderen worden snel opgenomen in het ziekenhuis om erger te voorkomen…

Eén van mijn patiënten liet zijn vrouw een mailtje sturen. De man had flink de griep en begon behoorlijk te hoesten. Koorts, nat van zweet en verschrikkelijke hoestbuien. Richting longontsteking? Dat had hij jaren geleden ook gehad. Kopjes pus spuugde hij toen! Maar met de homeopathische middelen kwam snel de omslag zonder daarvoor antibiotica te hoeven gebruiken. Dat is altijd winst!

Snel schreef ik hem iets voor. Hij mocht het vaak gebruiken en ik wil dan heel graag per dagdeel een update om het genezingsproces te kunnen volgen en indien mogelijk bij te stellen. Hij reageerde keurig snel en met twee dagen was hij weer helemaal op de been. Even een paar daagjes nog rustig aan, goed eten en drinken en dan kan deze meneer gewoon weer aan het werk!

Een echte griep krijgen we als het goed is maar één keer per tien jaar. En dat klopte helemaal bij deze voorbeeldig reagerende patiënt.

Dit artikel is geschreven door Marja Roozendaal