Milieuramp met spaarlamp

Overige
spaarlamp

Spaarlampen zijn toch juist gunstig voor ons milieu? Maar dat blijkt niet het geval. Kapotte lampen worden namelijk gewoon bij het afval gedaan en dat is niet de bedoeling. Het moet ingezameld worden bij klein chemisch afval, net als batterijen. Anders komt er bij de vuilverbranding kwik vrij…

Consumenten zijn zich niet bewust van dit probleem, maar gebruiken wel steeds vaker spaarlampen. Dat kan in de nabije toekomst grote milieurisico’s hebben, zegt LightRec, de organisaties van lampenrecyclaars. Bovendien is kwikvergiftiging gevaarlijk voor mens en dier. Hersenen, het zenuwstelsel, lever en nieren kunnen beschadigd worden door blootstelling aan kwik.

Inderdaad… dit kan grote problemen opleveren. En heel goed dat daar aandacht aan wordt besteed! Maar dat brengt mij wel op een andere gedachte, namelijk die van vaccinaties. Het is weer oktober, en zoals te verwachten worden er weer reclamecampagnes opgezet om de griepprik te promoten. Maar wist u wel dat er in die vaccinaties een keur van dergelijke schadelijke stoffen zitten? Niet alleen het griepvaccin zelf, maar met name de hulpstoffen (o.a formaldehyde, aluminiumfosfaat, 2-fenoxyethanol (onderdeel van antivries!), mononatriumglutamaat (MSG, ofwel Ve-tsin),er in zijn allemaal van dat kaliber als de kwik in de spaarlamp. Erger nog……ze worden gewoon ingespoten in de mens. Dat betekent een directe invoer in de bloedbaan! Als er milieurisico’s zijn tav spaarlampen, dan toch zeker milieurisico’s in ons immuunsysteem, ten gevolge van vaccinaties. Als ingeademde kwikdampen al zulke ellende kan veroorzaken, dan toch zeker als we dat soort stoffen rechtstreeks inspuiten in ons lichaam.

Ik ben er voor om spaarlampen op een goede manier in te zamelen, maar ik ben er nog meer voor om ons immuunsysteem zo gezond mogelijk te houden! Dus voor mij geen griepvaccinaties, gewoon goed gezond eten, voldoende rust en ontspanning. En als je dan toch eens ziek wordt? Dat is nog geen (milieu)ramp, gewoon lekker uitzieken.