Onderliggend lijden…

Actueel

Wie zegt dat corona een gewoon griepje is, krijgt een klap!

Een 60 jarige man komt naar de praktijk. Hij is nog herstellende van de corona-griep, die hij in januari heeft doorgemaakt.

“Wie zegt dat corona een gewoon griepje is, krijgt een klap”, zegt hij. Twee en een halve week heeft hij op bed gelegen en alle symptomen heeft hij wel gehad. Het begon met hoesten en hoofdpijn. Zijn smaak en reukzin waren weg. Hij sliep erg veel en had pijn in zijn rug van het vele liggen. Na 10 minuten lopen was hij doodmoe en koude lucht inademen was gevoelig op zijn longen.

“Mijn moeder van 90, die corona had en door wie ik besmet ben geraakt, was na één week weer helemaal beter!”, roept hij verbaasd. Dit zegt veel over, niet zo zeer het corona-virus zelf, maar vooral over de patiënt die er mee besmet is geraakt.

Als het afweersysteem en de algehele conditie goed zijn, heeft een mens veel minder te duchten van dit virus dan iemand bij wie sprake is van onderliggend lijden. Deze man behoort tot de risicogroep.  Hij is hartpatiënt en heeft overgewicht. Door corona is hij inmiddels wel 7 kilo kwijtgeraakt.

Twee jaar geleden is hij geopereerd en heeft 4 stents gekregen. Hij slikt nu verschillende medicijnen, waaronder bloeddrukverlagers, bloedverdunners en een maagzuurremmer.  Ook neemt hij al jaren antidepressiva en vertelt hij voor de derde keer in een burn-out te zitten, nu naar aanleiding van een conflict met zijn werkgever. Van onderliggende lijden kun je hier wel dus wel spreken.

Zijn homeopathische behandeling begon eerder in 2020. Slapen deed hij slecht en vooral ’s nachts had hij last van buikpijn, paniek- en zweetaanvallen. Dit herstelde snel na de start met de homeopathische middelen. Het aantal uren dat hij weer kon werken werd uitgebreid. Wat opviel was dat, zodra het conflict met zijn werkgever en UWV weer oplaaide, de klachten verslechterden.

Na corona voelde hij zich drie weken lang erg goed.

Dit was ook nu weer het geval. De eerste drie weken na corona heeft hij zich erg goed gevoeld. Totdat de brieven van het UWV weer binnen kwamen. Toen nam de stress en daarmee de klachten weer enorm toe. Er is veel onzekerheid over de financiële toekomst van hem en zijn gezin. Inmiddels heeft hij wel meer een gevoel van controle opgebouwd. Met behulp van een ademoefening kan hij de paniek onder de duim houden.

Inmiddels is zijn energie weer verbeterd, kan hij weer 1,5 uur lopen en werkt weer 4 uur per dag met zicht op uitbreiding naar meer uren. “s Middags neemt hij even pauze door een uurtje te gaan slapen.  Als de perikelen met zijn werkgever zijn opgelost zal de rust pas echt terug kunnen keren. Tot die tijd zorgen de homeopathische middelen voor zijn uithoudingsvermogen en zijn herstel. Zoals goed slapen en een goede weerstand.

Supplementen ondersteunen ook zijn afweer.

Het is al eerder bewezen dat vitamine D helpt tegen luchtweginfectie. Er is nu ook wetenschappelijk onderzoek dat stelt dat vitamine D kan bijdragen aan een minder ernstig beloop van Corona. (Bron)

Annelies Meester