Onderzoek: Werkzaamheid van hoge verdunningen in de homeopathie

Nieuws
Verdunningen

Homeopathische middelen zijn heel hoog verdunde stoffen van bijvoorbeeld planten of mineralen. Zoveel verdund dat er soms niets meer van de oorspronkelijke stof in het middel zit.

Voor veel mensen is de werking van homeopathie daarom een raadsel. Hoe kan het toch, dat stoffen die zoveel verdund zijn, zodat er niets meer van het oorspronkelijk materiaal in het middel zit kunnen werken? Een antwoord op deze vraag is nog niet gevonden. Waarschijnlijk heeft het proces van intensief en krachtig schudden tijdens de productie van een homeopathisch middel invloed. Er zijn echter ruim 50 betrouwbare studies, die het specifieke effect van hoge verdunningen in de homeopathie hebben aangetoond.

Onderzoek van de Universiteit van Bern in Zwitserland vergeleek de werking van water met de werking van een homeopathisch middel. Het onderzoek toont de werking van een hoge verdunning van dit homeopathisch middel in vergelijking met water ruimschoots aan. (Baumgartner, Doesburg, Scherr, & Andersen, 2012 [1]).

Onderzoeksmethode

Er werd gebruik gemaakt van de bio kristallisatiemethode. Dit is een vrij gangbare test om de kwaliteit van voeding te onderzoeken. Bij deze methode werden tuinkersplantjes gekweekt met een homeopathische hoge verdunning gemengd met koperzouten. Bij het uitkristalliseren van dit mengsel ontstaan heel specifieke vormen. Die vormen zijn driedimensionaal en worden door een computer geanalyseerd. Een serie van 15 onafhankelijke experimenten in twee verschillende laboratoria werden uitgevoerd, waarbij zowel gewoon water als het middel Stannum metallicum D30 werd gebruikt om tuinkersplantjes op te kweken.

Onderzoekers en beoordelaars wisten niet in welke flesjes water of in welke flesjes het homeopathisch middel zat. De resultaten van deze testen werden met elkaar vergeleken.

Conclusie

De bio kristallisatiemethode een goede manier is om de werking van homeopathische middelen te onderzoeken. Met behulp van  computeranalyse (GLCM textuur analyse) van bio kristallen nemen onderzoekers aanzienlijke verschillen waar in groei van tuinkerszaad als het op  Stannum metallicum D30 groeit, ten opzichte van water D30. Dit werd vastgesteld in meer dan 15 onafhankelijke experimenten in twee onafhankelijke laboratoria. Uitgesloten is dat deze verschillen toe te schrijven zijn aan andere factoren dan het homeopathisch middel.

Lees hier het volledige onderzoek (Baumgartner 2012 (pdf) »

 

Bron: Vereniging Homeopathie