Over Samuel Hahnemann

Algemeen
Samuel Hahnemann

Samuel Hahnemann (1755-1843) de grondlegger van de klassieke homeopathie was in zijn leven arts en apotheker voordat hij de homeopathie ontdekte. Een wetenschapper dus!

En een nauwkeurig wetenschapper die ook nog eens vijf buitenlandse talen vloeiend sprak. Een intelligent man dus, die door steeds weer zijn gedachten te scherpen, te onderzoeken en te beproeven, een schat aan informatie voor ons heeft nagelaten. In de tijd dat de homeopathie zijn hart veroverde, schreef hij zijn belangrijkste boeken. Zijn eerste boek; ‘de Organon’ schreef hij in verschillende edities. En in elke editie voerde hij zijn wijzigingen door, gestoeld op zijn dagelijkse praktijk en de vele patiënten die hij zag.

En zo werd de 1e , de 2e , de 3e , de 4e en de 5e editie door vele jaren heen, uitgegeven. Hij worstelde met de vraag hoe het toch kon dat acute ziekten perfect konden worden genezen met homeopathie, maar de onderliggende chronische ziekten soms wel, maar soms ook niet genezen konden worden. Hij vroeg zich steeds maar af waar toch de sleutel in deze zou liggen? En met zijn nooit vermoeide geest beleef hij denken en denken. Bleef hij middelen uitproberen op zijn naasten, vrouw en kinderen in de hoop de oplossing te vinden voor de vele chronische ziekten die dan weer opvlamden om daarna weer uit te doven zonder geheel genezen te zijn.

Na tien jaar continue onderzoeken, waarnemen, opschrijven, denken en sparren met collega’s schreef hij zijn belangrijkste boek; ‘de chronische ziekten’ waarmee hij zichzelf, zijn leerlingen en ons allemaal de sleutel gaf voor de behandeling van chronische ziekten, ook in deze tijd! En in de laatste jaren herschreef hij zijn eerste boek ‘de Organon’ opnieuw, de 6e editie. De 6e editie noemde hij ‘zijn, zo mogelijk, meest volmaakte versie’ ….

Op basis van deze 6e editie van de Organon werken alle op deze website vermelde praktijken.