Prinses Irene: “Leef zoals jij wilt dat de wereld eruitziet”

Nieuws
Prinses Irene

“Het is een levenstaak om zo te leven zoals jij wilt dat de wereld eruitziet”, zegt prinses Irene in een interview in het tijdschrift gezondNU. Daarvoor is het belangrijk dat de relatie tussen mens en natuur wordt hersteld. “Jezelf buiten de natuur plaatsen is een verschrikkelijk misverstand.”

Jongeren met rugklachten omdat ze te veel zitten en te weinig bewegen. Kinderen met obesitas die nauwelijks buiten spelen. Mensen met een ernstige ziekte die zich alleen maar vasthouden aan cijfers en statistieken. Het zijn ongezonde signalen die huisarts en columnist Metta Hofstra elke dag in haar praktijk ziet langskomen. Ze legde haar waarnemingen en zorgen voor aan prinses Irene in het tijdschrift gezondNU. Kunnen we gezonde keuzes maken als we niet meer in contact staan met de natuur?

“Jezelf buiten de natuur plaatsen in een verschrikkelijk misverstand”

Prinses Irene stelt in het gesprek dat de verbinding met de natuur essentieel is voor het maken van gezonde keuzes. Prinses Irene: “Je leeft van de aarde. Je ademt de lucht. Je leeft van de zon. We kunnen niet buiten het ecosysteem bestaan. Jezelf buiten de natuur plaatsen is een verschrikkelijk misverstand.” Prinses Irene stichtte in 1999 de Stichting Lippe-Biesterfeld NatuurCollege. Deze netwerkorganisatie wil via scholing, trainingen en publicaties de dialoog aangaan met organisaties die staan voor duurzaamheid. “Als mens maak je deel uit van die eenheid van de natuur. Als je daar alert op bent en daaruit leeft, merk je dat de natuur ook helend is. Het is bewezen dat als je in een ziekenhuis uitkijkt op groen, je sneller beter bent dan wanneer je alleen maar muren ziet.”

Kracht van de natuur

Het idee van een gezonde groene omgeving, door onderzoekers een ‘healing environment’ genoemd, wordt steeds vaker ingezet door artsen en ziekenhuizen. Het blijkt dat simpele, natuurlijke keuzes ervoor zorgen dat we ons beter voelen, sneller genezen en herstellen. Huisarts Metta Hofstra en prinses Irene wijzen hiermee op het krachtige effect van de natuur. We moeten onze eigen rol in die natuurkracht niet onderschatten zegt prinses Irene tot slot. “Al je keuzes en gedachtes hebben een effect op al dat leven. Laat je de vervuiling toe of doe je er wat tegen? Ik denk dat het een levenstaak is om zo te leven zoals jij wilt dat de wereld eruitziet. Ik zie blijf uitdragen dat we in een eenheid leven. Er is zo veel dat te mooi is om te laten verpletteren onder het materialisme. En dat is het leven zelf.”

GezondNU 3 2014 ligt vanaf 25 februari in de winkels