Reuma en homeopathie

Reuma
Reuma ontstekingen

Waarschijnlijk ken je wel iemand in jouw omgeving met reuma of artrose. Of misschien heb je het zelf. Dat de kans daarop groot is blijkt wel uit de cijfers, want één op de vijf Nederlanders heeft een vorm van reuma!

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 130 aandoeningen aan gewrichten, pezen en botten. In Nederland hebben ruim 2,3 miljoen mensen een reumatische aandoening. Reuma komt niet alleen voor bij ouderen, zoals er nog wel eens wordt gedacht, maar is niet leeftijd gebonden. Jong en oud en ook ( kleine) kinderen kunnen reuma krijgen, met alle gevolgen van dien. Door de reuma is er  elke dag pijn en stijfheid als gevolg van de ziekte. De lichamelijke gevolgen hebben grote impact op het dagelijks leven van mensen met reuma en hun omgeving. Reuma is erg grillig door de onverwachte opvlammingen en daardoor vaak moeilijk te begrijpen voor de omgeving omdat de pijn van dag tot dag anders kan zijn.   Tijdens een opvlamming van de reuma is het vaak onmogelijk om te werken. Mede daardoor verliest een flink aantal mensen met reuma werk en inkomen. Kinderen doorlopen een ander leertraject doordat ze geregeld verstek moeten laten gaan op school. Voor alle mensen met reuma geldt dat het sociale leven er ernstig onder te lijden heeft!

De behandeling van Reuma

Regulier wordt er gezegd dat reuma wel behandelbaar is maar niet te genezen. Vanuit homeopathisch inzicht wordt daar anders naar gekeken! Een homeopaat RH werkt volgens de Ziekteclassificatie. Hiermee worden klachten volgens een  vast schema gerangschikt.  De erfelijkheid is een heel belangrijk onderdeel hiervan. Bij mensen met reuma zie je dat er in het voorgeslacht TBC is geweest. Mensen worden geboren met aanleg voor bepaalde ziektes “het zit in de genen”. Die genen bevatten erfelijk materiaal. Die erfelijke aanleg kan getriggert worden door een niet goed uitgeziekte griep/angina, een tekenbeet of door leefomstandigheden zoals bijv. een vochtig huis.

Een RH homeopaat zal dus ook een middel voorschrijven op de erfelijkheid omdat dáár de ontstaansgrond ligt.  Verder wordt er behandeld op de acute klachten/pijn. In de acute fase wordt er behandeld met plantaardige en dierlijke middelen. Als de reuma rustig is, er geen opvlammingen zijn, dan wordt er dieper behandeld met minerale middelen zodat ook de constitutie behandeld wordt. Homeopathisch gezien is reuma omkeerbaar, mits je er op tijd bij bent. Onomkeerbaar zijn de beschadigde gewrichten, maar het ontstekingsproces kan wel worden gestopt of flink afgeremd.

Regulier wordt gezegd dat de levensverwachting van een reumapatiënt korter is dan die van gezonde mensen. Dat klopt ook vanuit reguliere kant bekeken. De reden daarvan is het medicijngebruik! Aan reuma gaan mensen niet dood, wel aan de agressieve medicatie. De organen hebben zwaar te lijden onder zulk zwaar geschut als bijvoorbeeld Methotrexaat. Dit is een chemokuur! Het grote voordeel van een homeopathische behandeling naast de reguliere behandeling is dat, in overleg met de reumatoloog, het medicijngebruik afgebouwd kan worden. Dit houdt dus in dat er veel minder agressieve middelen gebruikt worden. En dát is pure winst, zowel voor het levensgenot als de levensverwachting!

Binnen de Stichting Hahnemann Homeopathie is er een kerngroep van homeopaten die zich intensief bezig houdt met de behandeling van reuma in al haar vormen. Heb je vragen, neem dan contact met ons op »