Routinematige vaccinaties beschermen maar 10 jaar

Nieuws
Vaccinatie

De routinematige kindervaccinaties die beschikbaar zijn, blijken minder effectief dan gedacht. De afgelopen 30 jaar nam het aantal gevallen met kinkhoest geleidelijk aan toe en is een derde van de kinderen tussen de 10 en 14 jaar gevoelig voor de bof. Een ‘onvolmaakt vaccin’ zou daarvoor mede verantwoordelijk zijn in de VS.

Alle mensen die de bof of kinkhoest hebben gehad, hebben van nature een levenslange immuniteit. ‘Door de vaccinatieprogramma’s heeft een steeds kleiner wordende groep echter een levenslange immuniteit, waardoor routinematige vaccinatie dus nooit een vergelijkbare bescherming biedt’, stellen onderzoekers aan de University of Michigan. De levenslange immuniteit geldt natuurlijk ook als de mazelen en rode hond zijn doorgemaakt.

Meer kinkhoest

De gevallen van kinkhoest zijn sinds de jaren vijftig gestaag toegenomen in de VS. De oorzaak is een nieuwere, acellulaire versie van het Amerikaanse DTP vaccin, zegt hoofdonderzoeker Aaron King. Hoewel de conclusies gebaseerd worden op onderzoeksdata uit de VS, zeggen de wetenschappers dat hetzelfde fenomeen geldt voor West-Europa omdat ook hier het acellulaire vaccin wordt gebruikt. In Nederland is dit het DTKP (difterie-tetanus-kinkhoest-polio) vaccin.

‘Het is de voorspelbare consequentie van het uitrollen van een vaccin dat niet helemaal “perfect” is’, stelt dr. King. Het vaccin biedt 10 jaar bescherming tegen kinkhoest, iets beter dan de vijf tot zeven jaar bescherming die eerdere onderzoeken hebben gesuggereerd. Maar dat is nog steeds geen levenslange immuniteit, aldus de Michigan-onderzoekers.

Toename bof

Ook de gevallen van de bof namen het afgelopen decennium toe. Mogelijk komt dit omdat de afweer van het lichaam op het BMR (mazelen-bof-rubella) vaccin is verzwakt. Dit stellen onderzoekers aan Harvard T H Chan School of Public Health.

De toename van de bof wordt vooral gezien bij mensen tussen de 18 en 29 jaar. Die overgrote meerderheid kreeg als klein kind twee inentingen. Juist door die groep loopt een derde van de 10 tot 14-jarigen meer risico op de bof. De enigen die zich dus geen zorgen hoeven maken, zijn degenen die de bof hebben gehad omdat ze een natuurlijke immuniteit hebben.

Bronnen: Medisch DossierSci Transl Med, 2018; 433: eaao5945 en Sci Transl Med, 2018; 434: eaaj1748