Spieratrofie

Blog
spieratrofie

Soms kan er voor wat voor reden dan ook spieratrofie ontstaan bij mensen. In dit artikel behandel ik wat spieratrofie inhoudt, en of het al dan niet behandeld kan worden met homeopathie.

Wat is spieratrofie

We spreken van spieratrofie of spierafbraak wanneer er sprake is van afname van spierweefsel bij langdurige inactiviteit. Bij spierafbraak zien een afname van kracht en diameter van de spier, zij worden dunner en minder krachtig.

Symptomen van spieratrofie

We herkennen spieratrofie aan de volgende symptomen: vermoeide spieren, stijve spieren, pijn bij belasten, pijn bij de pezen van de aangedane spieren, dunner worden van de spieren en krachtverlies.

Oorzaken

Een aantal oorzaken van spieratrofie zijn langdurige inactiviteit bijvoorbeeld, zoals door bedrust, door gipsverband, door verlamming, door een tekort aan voedingstoffen (door ondervoeding/malnutritie). Spieratrofie veroorzaakt door deze symptomen is myogene spieratrofie.

Bij neurale spieratrofie en spinale spieratrofie is het zenuwsysteem beschadigd. De spieren kunnen niet meer goed of helemaal niet worden aangespannen, dit kan komen door bijvoorbeeld parese of multiple sclerose. In andere gevallen kan het ook een symptoom zijn van een andere ziekte, dat is echter in zeer zeldzame gevallen. Becker spierdystrofie en duchenne spierdystrofie zijn twee voorbeelden van spierziekten die spieratrofie veroorzaken waarbij in de spier zelf de spiervezels worden afgebroken door een fout in een gen. Spieratrofie kan ook optreden door een auto-immuunziekte, Polymyositis, een spierziekte waarbij het immuunsysteem de spiercellen aanvalt met spierzwakte en spieratrofie tot gevolg.

De homeopathische benadering en behandeling

In de homeopathie zijn er meerdere middelen die inzetbaar zijn op neurologische aandoeningen of auto-immuunziekten. Als eerst wordt gekeken naar de achterliggende oorzaak van het ontstaan van de ziekte. Daarbij is het belangrijk dat de homeopaat tijdens de anamnese de biografie, de erfelijkheid, de ziektegeschiedenis en de huidige acute symptomen goed uitvraagt, alleen dan kan er een passend middel gekozen worden op de klachten. Als er sprake is van een genetische afwijking of een degeneratieve soort spieratrofie, dan is een volledige genezing bijna onmogelijk. Wel kan er gekeken worden naar verlichting van symptomen en het verbeteren van de levenskwaliteit.

Dit artikel is geschreven door Monaza Qureshi

Bronnen:
https://www.itsinyourmuscles.eu/nl/symptomen/spieratrofie/
https://kniecare.nl/kennisbank/spieratrofie/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Spieratrofie