Staat aansprakelijk gesteld om gevolgen vaccinatie Mexicaanse griep

Mexicaanse griep
Pandemrix - Mexicaanse griep

Ouders van kinderen die ziek zijn geworden als gevolg van inenting tegen de Mexicaanse griep, stellen de Nederlandse staat aansprakelijk.

Het gaat om veertien kinderen die een ernstige slaapziekte hebben ontwikkeld na een inenting in 2009. Dat bevestigt letselschadeadvocaat John Beer na berichtgeving van EenVandaag hierover.

Het gaat om het middel Pandemrix van farmaceut GlaxoSmithKline. Volgens Beer wijst internationaal onderzoek uit dat er zeer waarschijnlijk een verband is tussen deze prik en de slaapziekte narcolepsie. Deze aandoening verstoort het slaap-waakritme waardoor mensen zonder aanwijsbare reden in slaap vallen, ook na een goede nachtrust.

“Bovendien hebben de kinderen vaak last van spierslapte en gedragsproblemen en kunnen ze niet meer naar een gewone school’, zegt Beer. “De overheid heeft dit middel overduidelijk niet goed genoeg getest voordat het ouders massaal aanraadde het aan hun kinderen te geven. Bovendien zijn ouders onvoldoende geïnformeerd over de mogelijke risico’s van het vaccin.”

“We eisen in de eerste plaats erkenning van de overheid en in de tweede plaats een financiële oplossing”, aldus Beer. Volgens hem worden in Zweden, Finland en Noorwegen ouders van kinderen met deze problemen al gecompenseerd. In Nederland tot dusver niet.

Uit angst voor de gevolgen van de Mexicaanse griep riep de overheid in 2009 kinderen van 6 maanden tot 4 jaar op zich te laten inenten. Driekwart van de kinderen in die leeftijdsgroep kreeg uiteindelijk zo’n vaccin: honderdduizenden kinderen. Pandemrix wordt inmiddels niet meer gegeven.

Bron: ANP/NU.nl

Foto: Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0