Veroorzaken trekvogels vogelgriep?

Actueel
Smienten

Een berichtje in de krant trekt mijn aandacht: ‘Trekvogels veroorzaken vogelgriep’. Kennelijk heb ik net in die dagen daarvoor de heer Ab Osterhaus gemist, die iets van gelijke strekking in het nieuws verkondigde.

Voor mensen die hem niet kennen, de heer Ab Osterhaus is onze eigen Nederlands viroloog en influenza-deskundige. Toch iemand van aanzien zou je zeggen… Mijn eerste gedachte is: ‘wat een onzin’, trekvogels vliegen al duizenden jaren van Noord naar Zuid als de seizoenen wisselen. Daar is nog nooit één kip ziek van geworden.

Geloven we dit sprookje?

Met een ‘open mind’ lees ik het artikel dat voor journalist en lezers zó maar waarheid wordt, alleen omdat het in de krant staat. Hoe kritisch zijn we? Hoe helder zijn we ten aanzien van eeuwenoude natuurlijke processen en hoeveel ruis accepteren we, die de media graag over ons heen strooit?

De werkelijkheid is anders. Al jarenlang krijgt ons pluimveevolkje standaard antibiotica door het voer. Naast de verplichte vaccinaties geeft dit juist een verzwakte in plaats van een gezonde afweer. En als je dat maar lang genoeg doet, dan zijn ze zo verzwakt dat alles wat overvliegt een besmetting teweeg brengt.

En wij als mens? Door het gemak waarmee we ons antibiotica laten voorschrijven en via vlees tot ons nemen, verzwakken we ons afweersysteem zó, dat we er op korte termijn absoluut resistent voor worden.
Anti Bios betekent: ‘tegen het leven….’

In onze sprookjes geldt dit alleen voor bacteriën en virussen, maar helaas zo werkt het in de natuur niet!

Dit artikel is geschreven door Marja Roozendaal.