Verstoring in lichaam door injectie kan fataal aflopen

Vaccinatie
Vaccin

Wanneer een kind een vaccin krijgt toegediend, reageert het lichaam op die verstoring. Dat kan veel dramatischer uitpakken dan RIVM en overheid willen doen geloven. In afgeleide zin blijkt dat ook uit onderzoek naar de acute behandeling van hersenvliesontsteking. 

Nieuw onderzoek bevestigt averechts effect van penicilline-injectie

Als een huisarts bij een ziek kind wordt geroepen en hij hersenvliesontsteking (meningitis) vermoedt, zal hij dat kind onmiddellijk een penicilline-injectie geven, voordat hij de ambulance belt. De verstoring die deze injectie in het kinderlichaam teweegbrengt, kan fataal zijn, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Effect van penicillinespuit

De penicilline-injectie bij een vermoede hersenvliesontsteking is nagenoeg een standaardpraktijk geworden. Maar het onderzoek toonde aan, dat kinderen die de injectie hebben gekregen zeven keer meer kans hebben om te overlijden dan kinderen die deze injectie niet toegediend hebben gekregen. Kinderen die mèt een penicilline-injectie de hersenvliesontsteking hebben overleefd, lopen vijf keer meer kans op een ernstige complicatie dan kinderen die de ziekte zònder injectie hebben overleefd. 

Eerder onderzoek bevestigd

Deze alarmerende ontdekking deden onderzoekers toen zij naspeuringen deden naar het herstel van 158 kinderen die als diagnose meningitis hadden gekregen. Het nieuwe onderzoek bevestigt een eerder onderzoek dat liet zien dat kinderen die penicilline krijgen toegediend een grotere sterftekans hebben. Wat kan de verklaring daarvan zijn?

Lichaam in shock?

Er zijn twee mogelijke oorzaken: het kan zijn dat artsen een injectie geven bij kinderen die een relatief ernstige vorm van meningitis lijken te hebben. Deze kinderen hebben dus meer kans op overlijden of op complicaties.
De tweede mogelijke oorzaak is zorgwekkender. Het kan ook zijn dat kinderen op penicilline reageren. Dat deze stof het lichaam in een shocktoestand brengt, veroorzaak door vrijkomende endotoxinen. Dit kan dan leiden tot de dood.

Ethische verantwoordelijkheid

Deze uitkomsten leggen een zware ethische verantwoordelijkheid op de schouders van de arts die wordt geconfronteerd met een geval van meningitis: wel of niet injecteren? Er zijn steeds meer aanwijzingen dat penicilline mogelijk een schadelijk effect heeft. Tegelijkertijd zijn er weinig tekenen dat het ook iets goed doet. Zelfs is gevallen van levensbedreigende meningitis is het een realistisch alternatief geworden om niet meteen in te grijpen.

Kinderen met meningitis hebben grotere sterftekans
bij toediening van penicilline