Waarom laten vaccineren?

Nieuws
Vaccin

Vaccinatie, de religie van een heilloze standaardprocedure…

door Désirée L. Röver © 2013 Spiegelbeeld september 2013

Iedere baby die in Nederland wordt geboren en aangegeven, krijgt via de ouders automatisch een oproep voor deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Alle begeleidende voorlichting ademt de sfeer van “Vaccinaties zijn veilig en effectief”, en de ‘bijwerkingen’ genoemd in brochures en documenten, klinken dan ook steeds verbazend onschuldig. Niettemin betekent iedere vaccinatie dat de ontvanger wordt geïnjecteerd met een ziekte… En dat is een onnatuurlijke handeling die altijd gevolgen heeft. Waarom is de gezondheid van het individu ineens een zaak van de overheid? Waarom geven zoveel mensen de verantwoordelijkheid over de eigen gezondheid en die van hun kinderen zo gemakkelijk uit handen? Zijn het de angstscenario’s ― vroeger over polio, in 2009 over de hun kinderen aan deze ‘standaardprocedure’ over te leveren, eerder emotioneel, dan rationeel zijn? “Ik wil niet dat mijn kind polio krijgt!”, “Als ‘t slecht was, zou onze overheid het toch niet aanbieden?” en “Iedereen doet ‘t”…

Omdat we willen dat onze kinderen gezond zijn en blijven, laten we hen volspuiten met de verwekkers van ziekten die we juist niet willen dat ze die krijgen… Hoe logisch is dat? En ― nog veel belangrijker – hoe veilig is dat? Is vaccinatie niet ‘de regie van de angst’? Iemand in angst kan vluchten of vechten, maar niet rationeel en rustig nadenken…, schrijft Desiree L. Röver in Spiegelbeeld van september 2013. Lees hier het volledige artikel »

Special kritisch vaccineren

Het september nummer van Speigelbeeld staat in het teken van kritisch vaccineren. De afgelopen jaren heeft Spiegelbeeld met enige regelmaat artikelen geplaatst die de vanzelfsprekendheid van vaccinatieprogramma’s ter discussie stellen. Na de in 2009 ingevoerde HPV inentingsprocedure voor meisjes tussen de 13-16 jaar en vorig jaar de landelijke actie om mensen tegen de Mexicaanse griep te beschermen en nu weer de hype rond de mazelen, is men op grotere schaal gaan nadenken over het nut van vaccinaties. Met de commotie die de inentingen teweeg hebben gebracht, zijn andere, kritische geluiden ten aanzien van vaccineren verder in het maatschappelijk bewustzijn doorgedrongen. Als gevolg van de aandacht die er is geweest voor de nadelige gevolgen die vaccinaties kunnen hebben, zijn er tegenwoordig meer mensen die zich onder andere de volgende vragen stellen.

Wat is nu het doel van het  vaccinatieprogramma? Wie zijn er het meest bij gebaat? Wat zit er nu precies in die vaccins? Zijn de vaccins wel veilig? Welke bijwerkingen hebben vaccins? Is er een verband tussen vaccinatie  en chronische auto-immuunziekten?

Op deze hierboven gestelde vragen zal er in deze ‘special’ aan de hand van verschillende artikelen vanuit meerdere invalshoeken kritische antwoorden worden gegeven. Ongetwijfeld zullen er nog vragen onbeantwoord blijven, zodat het op individueel niveau voor eenieder belangrijk zal zijn de feiten tegen elkaar af te zetten. Op deze manier kan dan vanuit een persoonlijk verantwoordelijkheid een weloverwogen keuze worden gemaakt om wel of niet te laten inenten.

Spiegelbeeld is iedere maand in vrijwel alle tijdschriftenwinkels en stationskiosken zoals:  Bruna, Boekelier, Ako, Primera en Bijenkorf te koop.

Lees ook: